Inställt: Fikavandring

En anställd kvinna i kafémiljö fyller på en samovar som står på ett bord. Ovanför hänger en skylt med texten ”Endast 2 koppar kaffe pr person”. En gäst fyller på sin kopp.
Kaffebordet är uppdukat med koppar och samovar. Men max två koppar kaffe får du ta! Foto: Aftonbladet, 1942.

Tisdag 22 december

120 kronor

Östermalm, Norrmalm

Samlingsplats står på biljetten

En kulturhistorisk vandring för alla kaffeälskare.

Claes Rålamb var den första svensk som provsmakade kaffe år 1657. Nu dricker vi i Sverige näst mest kaffe i världen per person och det finns ett världsomspännande utbud av kaffedrycker i staden.

På denna fikatur möter vi kaffet i Stockholms sociala miljö, där kaffet står i centrum med sin historia och kultur. Vi låter doften av kaffe föra oss runt bland kända och okända kaféer och för länge sedan bortglömda pärlor.

Vi får höra om kaffets status som bot mot huvudvärk och om kaffe som orsak till huvudvärk. Varför drack man på fat? Varför var kaffet förbjudet under delar av 1700-talet?

De som vill kan avsluta vandringen med att fika tillsammans på något trevligt ställe (ingår ej i biljettpriset).

Guide: Anna El Yafi, museipedagog

Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Sträcka

Cirka 2 kilometer

Tillfällen hösten/vintern 2020

Lördag 3 oktober 13.00–14.30
Tisdag 22 december 11.30–13.00

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök