Inställt: Romsk folkmusik

Tre människor med musikinstrument.
Foto: Laurry Ramirez.

Lördag 7 november

Hörsalen, plan 2

Programmet är tyvärr inställt.

Föreläsning om romernas rika musiktradition ackompanjerad av trion Krilja.

Sedan romerna kom till Europa i början på 1300-talet har musiken utgjort ett av deras främsta försörjningsmedel. Vad vi idag tänker på som romsk folkmusik har uppstått i mötet mellan europeiska musikaliska influenser och romernas eget musikaliska arv med rötterna i Indien.

Flamencon är ett exempel på en musiktradition som uppstått ur ett sådant möte. Genom sin funktion som traditionsbärare har romska musiker även räddat traditionella europeiska musikstilar från att falla i glömska.

Samtidigt som romerna förföljts har deras musik även väckt fascination. Johannes Brahms, Franz Liszt och andra klassiska kompositörer inspirerades av romsk musik, och i 1800-talets Ryssland möttes romska musiker och sångare av särskilt stor uppskattning.

Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja där Jonas Liljeström spelar fiol.

Medverkande: Jonas Liljeström, musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet. Han är även yrkesmusiker med fiol som huvudinstrument och med bland annat romsk, judisk, nordisk och brittisk folkmusik på repertoaren. Förutom Jonas består Krilja av vokalisten Marita Johansson och gitarristen Emil Pernblad.