Protesternas Södermalm

En grupp upprörda människor utanför ett hus.
Crusenstolpska kravallerna 1838. Folkhopen kastar sten mot Södra stadshusets (nuvarande Stadsmuseet) fönster mot Götgatan. Samtida anonym litografi.

Lördag 24 oktober

120 kronor

Södermalm

Samlingsplats står på biljetten

Vi vandrar genom 300 år av strejker, stenkastning, husockupationer och andra stormiga protestyttringar.

Demonstrationer, upplopp och kravaller har genom åren rasat utmed Södermalms gator och torg. Protesterna – med eller utan plakat och politiska slagord – har tillsammans med polisingripandena ofta satt djupa avtryck i stadens historia.

Du får under vandringen höra om potatisrevolutionen och kvinnoupplopp, ungdomskravaller, gatubråk och aktionsgruppen mot rivningen av kvarteret Mullvaden.

Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Sträcka

Cirka 2 kilometer

Vandringen är tyvärr inte tillgänglig för personer med rullstol eller barnvagn på grund av trappor.

Vandringar hösten/vintern 2020

Lördag 24 oktober 14.00–15.30
Tisdag 15 december 11.30–13.00

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök