Staden & vi: Fogelströms samling

En man visar upp ett kartblad.
Per Anders Fogelström i bostaden på Styrmansgatan 27, 5 trappor. Foto: Percy Oscarsson/Aftonbladet, 1962.

Tisdag 3 mars

Salongen, plan 1

En kort föreläsning om de mängder av insamlat material om Stockholm som Per Anders Fogelström använde i sitt författarskap och som nu ingår i Stadsmuseets samlingar.

I Stadsmuseets magasin finns Per Anders Fogelströms stora Stockholmssamling av böcker, fotografier, bilder, pressklipp, kartor och register. Totalt över 100 hyllmeter.

När Fogelström sökte fakta till sin stora historiska romansvit växte hobbysamlandet till "galenskap", som han själv uttryckte det. Här ges några exempel på hur han använder källorna i romanerna.

”Det var i början av 1945 som mitt intresse för nuets bakgrund blev så stort att jag började samla fakta om min omgivning, Stockholmiana. Till att börja med i blygsam omfattning, helt för eget bruk, som en hobby, utan någon tanke på att utnyttja materialet i skrivandet. Länge ville jag fortfarande endast berätta om nuet. Allt annat skulle ha varit ett svek. Men medan åren gick hände något märkligt. De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. De levde – och berättade en historia som kändes viktig och var ganska okänd.”

Från kapitlet ”Författaren själv” av Fogelström, ur boken ”Röster om Per Anders Fogelström”

Föreläsare: Sören Lindström, bibliotekarie

Tillfällen våren 2020

Tisdag 3 mars 16.00–16.30
Lördag 7 mars 12.00–12.30

Staden & vi

I programserien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal som berättar om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden.