Release av Kvinnans plats-podden

Textbild: Välkommen att fira lanseringen av Kvinnans plats! Stockholms kvinnohistoriska

Onsdag 29 januari

Hörsalen, plan 2

Nu släpper vi nyproducerade forskarsamtal som går på djupet i kvinnors historia i Stockholm.

I samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska har vi tagit fram en podd med tio forskarsamtal utifrån kvinnors liv i staden. Åtta av avsnitten utgår från olika ämnen i Stadsmuseets Stockholmsutställning, ett utgår från forskningsprojektet Bekönade rum och ett från Stadsmuseets historiska visningshem Blockmakarens hus på Södermalm.

I Stockholmsutställningen kommer det att finnas direkta hänvisningar till relaterade poddavsnitt, liksom länkar här på Stadsmuseets webbplats.

• I ett panelsamtal lyfts kvinnohistoria knutet till olika platser
  • Rebecka Lennartsson berättar om projektet Bekönade rum
  • Introduktion till Stockholmsutställningen med de fördjupande poddavsnitten

Vi bjuder på snacks och alkoholfritt bubbel.

Podden är projektledd och finansierad av Stockholms Kvinnohistoriska

Temavisningar våren 2020

Våren 2020 ges tre tillfällen med temavisningar under namnet Kvinnans plats, som utgår från samma utställningsdelar som poddavsnitten. Kvinnans plats

Poddavsnitt

• Äktenskapet under tidig modern tid. Med filosofie doktor Brita Planck. Plats i utställningen: Katarina Bökmans kammare, Kungens stad 1527–1630, plan 1.
  • Häxprocesserna. Med antikvarie Elisabet Brenning. Plats i utställningen: Huvudstaden 1630–1720, plan 1.
  • Vackra Dalkullan. Med professor Anna Götlind. Plats i utställningen: konstverket hänger i utställningsrummet Fabriken, Industristaden 1860–1921, plan 2.
  • Bryggeriarbeterskorna och organiseringen. Med filosofie doktor Eva Schmitz. Plats i utställningen: Münchenbryggeriet och utställningsrummet Fabriken, Industristaden 1860–1921, plan 2.
  • Mimmi Gustafsson och det tidiga fotografiet. Med fotohistoriker Eva Dalman. Plats i utställningen: Mimmis ateljé, Industristaden 1860–1921.
  • Sundbergs konditori och schweizerierna som offentliga rum för kvinnor. Med intendent Ulrika Torell. Projekt: Bekönade rum.
  • Emilia Gustafsson och fattiga kvinnors situation kring sekelskiftet 1900. Med filosofie doktor Håkan Blomqvist. Plats: Blockmakarens hus, Södermalm.
  • Fem kvinnor anklagade för lesbiska handlingar 1943. Med Sam Hultin, konstnär och ansvarig för bland annat projektet Eva-Lisas monument. Plats i utställningen: På natten, Modern stad 1921–1950, plan 2.
  • Den romska boplatsen i Tanto och Katarina Taikon. Med journalist och författare Lawen Mothadi. Plats i utställningen: Stad i världen 1950–, plan 3.
  • Grupp 8 och andra vågens kvinnorörelse. Med professor Elisabeth Elgán. Grupp 8 hade sitt första offentliga möte i Stadsmuseets lokaler.