Bland 1700-talets jungfruburar, kopplare och nattlöperskor

Laverad teckning av kvinnor.
"Fru wärdinna med Boutillen i hand mönstrar sina flickor – di skola ut på Rof.". Elias Martin, troligt årtal 1768–1780.

Tisdag 28 januari

120 kronor

Gamla stan

Samlingsplats står på biljetten

Vi går i borgardottern Lena Cajsas Bohmans spår och bekantar oss med sexhandeln i Bellmans Stockholm.

En sommardag i Stockholm 1747 står den sjutton år gamla Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp …

Mamsell Bohmans besynnerliga levnadsöde är utgångspunkt för denna vandring om handel med sex i en stad präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet.

Guide: Rebecka Lennartsson

Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet. Hon intresserar sig särskilt för frågor om urbanitet, makt och sexualitet och har tidigare forskat på Stockholms reglementerade prostitution under 1800-talet.

Vandringar hösten 2019/vintern 2020

Torsdag 7 november 17.00–18.30
Tisdag 28 januari 11.30–13.00

Det går bra att komma fram med barnvagn och rullstol.

Sträcka

Cirka 1,3 kilometer

Föreläsning: c/o Medeltidsmuseet: Sexhandel i 1700-talets Stockholm

Onsdag 22 januari18.00–19.00
Föreläsning om jungfruburar, kaffehus och horbaler utifrån den nyutgivna boken ”Mamsell Bohmans fall”.