Några Klarakvarter – igår, idag och imorgon

Gatumiljö med butiker och människor.
Foto: Carine Lundberg.
 • Öppettid

  Tisdag 12 november

  11.30–12.45

 • Pris

  120 kronor

 • Plats

  Norrmalm

  Samlingsplats står på biljetten

Vi vandrar i spåren av Skönhetsrådets inventering av gatorna i Klara från 1950. Den gjordes strax innan rivningarna i Klarakvarteren började.

Det var Carine Lundberg, konsthistoriker och amanuens på Skönhetsrådet åren 1934–1962, som fick uppdraget att utföra inventeringen och med kamera i hand dokumenterade gator, byggnader och bakgårdar. Bilderna finns i Skönhetsrådets arkiv.

Under promenaden får vi även höra om några stora förändringar som ägt rum i dessa kvarter, inte minst Norrmalmsregleringen, och om varför synen på det gamla Klara idag färgas av nostalgi och längtan. Deltagarna får även en unik möjlighet att besöka några innergårdar som normalt sett inte är tillgängliga för allmänheten.

Guide: Susanne Höglin, etnolog

Sträcka

Cirka 1,2 kilometer

Tillgänglighet

Det går bra att komma fram med barnvagn och rullstol

I samarbete med Skönhetsrådet