Höstlov på Stadsmuseet

Barn springer uppför en stor trappa.
Stockholms historia är ett äventyr!
 • Öppettid

  29–31 oktober

  12.00–17.00

 • Pris

  Fri entré till museet

 • Plats

  Stadsmuseet

Prova kläder och ta en bild i vår fotoateljé, spela spel och hälsa på i husets lägenheter. Gå på historiejakt i museet eller följ med Jack på en tur i Gamla stan. Och så har vi ljudvandring med ekande andar från förr …

I entrén får du en karta för att upptäcka museet på egen hand. På kartan har vi märkt ut särskilt intressanta saker att göra för barn.

Lovspecial 29–31 oktober

Här finns olika saker du kan göra. På plats finns personal som hjälper till, visar och berättar:

 • spela brädspel av olika slag i Källarstugan,
 • prova kläder och uppträd på teaterscenen,
 • besök Mimmis fotoateljé och ta en selfie,
 • upplev hur det var att bo för länge sedan i familjen Pihlqvists lägenheter högst upp i museet.

Serietidningar från förr

I fiket på plan 3 kan du slå dig ned och läsa gamla serietidningar. Lika roligt för föräldrar, far- och morföräldrar som för barn: Agent X9, Starlet, Tarzan och klassiska Kalle Anka, Pellefant, Bamse, Mumin …

Fritidsgrupper

Det går bra att besöka Stadsmuseet på egen hand och ta del av de verksamheter som finns. Ni behöver anmäla er i entrén när ni kommer!

Matsäcksrum

Till matsäcksrummet på plan 0 kan du ta med egen mat. Matsäck kan även ätas på Stadsmuseets gård. Vi har tyvärr inget kafé eller restaurang i museet men det finns gott om ställen i närheten.

Fler saker att göra

Historiejakt i det magiska huset

Genom museet går ett barnspår som tar dig med på upptäcktsfärd genom utställningen och husets händelserika historia. Börja i entrén, här tar du en karta som visar spåret – det finns ett pris till alla som löser uppgifterna! Passar dig som är 7–10 år.

Jakten på Jack

Följ med på en magisk tur runt Gamla stan med Jack och hans vänner från de populära barnböckerna. Vandringen passar dig som är 7–11 år. Tillfällen:
Måndag 28 oktober 14.00–15.30 utsålt
Söndag 3 november 14.00–15.30 utsålt

Ljudvandring: Andarna ekar på Stadsmuseet

Följ med på en gratis ljudvandring i huset och upptäck dess verkliga historia. Under guidning av Charlotta Albertina som bodde högst upp i huset möter du ryssar, gråkoltar och förtvivlade barn som anklagade häxor. Dessutom dyker baron Görtz och den välkända krogmadammen upp … Passar dig som är 12 år och uppåt. Läs mer om ljudvandringen

Mord, blod och ond, bråd död

Vårt systermuseum Medeltidsmuseet ger en vandring i Gamla stan för nyfikna och blodtörstiga barn 10–14 år. Hör om mord, pest, krig och avrättningar.
Torsdag 31 oktober 14.00–15.00. Läs mer om denna ruggiga tur