Idag 172 år sedan Sverige avskaffade slaveriet

Människor på en strand med fartyg utanför. Mörkhyade människor är kedjade.
På den svenska kolonin på ön Saint Barthélemy fanns svenskägda slavar och hamnen användes av slavskepp från många olika nationer. Okänd konstnär, cirka 1814.

Onsdag 9 oktober

Gratis biljetter

Hörsalen, plan 2
    Även stadsvandring i Gamla stan

Stadsmuseet uppmärksammar tillsammans med Afrosvenskarnas riksorganisation och Etnografiska museet årsdagen för Sveriges avskaffande av slaveriet med ett program om svensk kolonialhandel och ett samtal på temat minne och ansvar.

Biljetter

Det är gratis att delta på evenemangen, men du måste ha en biljett då det finns begränsat antal platser. Biljett kan hämtas ut på entréplanet på Stadsmuseet från 15.30 samma dag som evenemanget äger rum.

Föreläsning: Slavsocker till stockholmarnas sötsaker

Under 1700-talet blomstrade Skeppsbrons handelshus. En viktig del av välståndet byggde på handelskontakter med de europeiska kolonierna på de amerikanska kontinenterna. Och i förlängningen på ofri arbetskraft.

I samband med en arkeologisk förundersökning vid Mariatorget på Södermalm under sommaren 2019 hittades rester av ett sockerbruk. Stockholmsunika fynd av sockertoppsformar från utgrävningarna är ett exempel på hur olika verksamheter i staden, via den transatlantiska handeln, var en del av det koloniala handelssystemet.

Vi berättar om utgrävningen i kvarteret Rosendal mindre och hur fynden berättar om handelskontakter med både England och Karibien. Utifrån den nya utställningen på Stadsmuseet berättar vi också om handelshuset Schön & Comp., en av de stora importörerna av koloniala varor till Stockholm.

Föreläsare: Lin Annerbäck, Stadsmuseet och Johan Runer, Uppdrag Arkeologi
Föreläsningen ges även 17 oktober

Samtal: Minne och ansvar

Samtalet blickar framåt för att se vad museer i Sverige kan göra för att vi ska kunna forska och få veta mer om den transatlantiska slavhandeln. Samtalet leds av Nantale Kitali, sekreterare, Afrosvenskarnas riksorganisation och förs med Rebecka Lennartsson, forskningschef Stockholmia förlag samt med Sara Claesson, museichef Stadsmuseet.

Stadsvandring i slavhandelns fotspår

Kvällen avslutas med stadsvandring i regi av Afrosvenskarnas riksorganisation. Vi besöker platser där svarta människor bodde under 1600–1800-talet som ett resultat av svenska kopplingar till den transatlantiska slavhandeln. Plats: Gamla stan. Startplats: utanför Stadsmuseets grindar. Stadsvandringen leds av Afrosvenskarnas riksorganisations ordförande, Kitimbwa Sabuni.

Programmet ingår i Afrosvenska historieveckan 7–13 oktober 2019

Tips: Afrosvenskar i historien

Onsdag 27 november 13.00–13.45. Fri entré
Föreläsning på Stadsarkivet Kungsklippan. Trots att Sverige har världens bästa folkbokföringsregister är människor med afrikanskt ursprung ofta svåra att hitta. Ta del av ny forskning och möt några av de tidiga afrosvenskarna. Läs mer hos Stadsarkivet

Boktips: Född slav, död fri?

Hösten 2018 gav Stockholmia förlag ut boken ”Född slav, död fri?” av författaren och släktforskaren Arvid Bergman. Boken skildrar livet för tidigt anlända afrosvenskar i Stockholm och de resandes historia. Boken finns att köpa i Stadsmuseets butik. Född slav, död fri