Visning av Barnrikehuset 1937

120 kronor

Östermalm

Samlingsplats står på biljetten

Utforska ett hem byggt av allmännyttan för att ge stora familjer med liten plånbok ett bra och modernt boende.

Lägenheten på Stickelbärsvägen är återskapad som den såg ut när familjen Jonasson bodde där i slutet av 30-talet.

Barnrikehusen hade regler för vilka familjer som fick flytta in. För att få en lägenhet med två rum och kök behövde man ha minst fyra barn.

Lägenheterna var små, men för de familjer som flyttade från omoderna kyffen på Södermalm, Norrmalm och Gamla stan var det som att komma till himmelriket med modernt kök, tvättstuga och badrum.

Under visningen får du höra om de som bott i lägenheten och om tiden då folkhemmet stod för dörren.

Efter visningen, som tar cirka en halv timme, finns det gott om tid att gå runt på egen hand och titta på alla föremål och reflektera tillsammans med våra guider och andra besökare.

Guide: Anna Seidevall-Byström, antikvarie

Visningar sommaren 2019

Torsdag 27 juni 13.00–14.00
Torsdag 11 juli 13.00–14.00
Torsdag 29 augusti 13.00–14.00

Visningen är på grund av trappor inte tillgänglig för personer med rullstol.

Gruppvisning

Denna visning kan även bokas för grupp

Upptäck mer i Stockholmskällan

Museilägenheten Stickelbärsvägen 7 – se dig omkring
Läs om inredningsdetaljerna, se rummen i 360 grader.

Stickelbärsvägen 7
Datorgrafik, en rundtur i lägenheten gjord av elever från Nackademin, 2005.

Barnrikehus i Körsbarshagen – en museilagenhet från 1930-talet
Artikel, 10 sidor. Illustrerad. Ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 13- 1990 - S. 70-79.