Kulturbråk i 1700-talets Stockholm

Personer bråkar i en kroglokal, andra gäster tittar muntert på.
Illustration till Fredmans epistel nr 45. Elis Chiewitz, 1827.

Tisdag 23 juli

120 kronor

Gamla stan

Samlingsplats står på biljetten

Möt tidens tongivande författare och poeter som likt dagens kulturelit ständigt var i luven på varandra.

Excentriska, kufiska, ilskna, passionerade eller bara högfärdiga? I 1700-talets kulturkretsar rörde sig personligheter vars inbördes bråk knappast var mildare än dagens.

Vi låter triumfer och skandaler avlösa varandra under denna vandring. Du får lära känna huvudstadens kändisar, höra roliga anekdoter ur deras liv och få några smakprov på deras skaldeförmåga.

Vi går runt och ser var de bodde och verkade. Hur såg de på varandra? Vilka var vänner och vilka var fiender?

Bland bråkstakarna möter vi den satiriskt lagda Anna-Maria Lenngren som ogillade fjäsk för adeln och menlös diktning; polemikern och smakdomaren Johan Henrik Kellgren som gav sig på bohemen Carl Michael Bellman i ett rasande angrepp på vers; Kellgren angrep även den opolerade romantikern Thomas Thorild för övergrepp på den goda smaken varpå Thorild gav igen med att sätta upp grundlagar för kritiska granskningar.

I krutdurken lägger vi även Tobias Sergel, den moralisk-satiriske skriftställaren Olof von Dalin och urfeministen Hedvig Charlotta Nordenflycht.

Guide: Lena Lövdahl, skådespelerska

Sträcka

Cirka 1,5 kilometer

Det går bra att ta sig fram med barnvagn eller rullstol.

Människor promenerar i en park.
Välj och vraka bland sommarens program