inställt: Cykelvandring längs Hammarbyleden

""
Hammarbyleden sedd österut från Skansbron, där järnvägsbron har öppnats för att släppa fram ett fartyg. Foto: Lennart af Petersens.
 • Öppettid

  Söndag 19 maj

  11.00–13.00

 • Pris

  120 kronor

 • Plats

  Söder

  Hammarby sjöstad, Liljeholmen

Programmet är tyvärr inställt.

Vi cyklar från Hornstull till Danvikstull och följer utvecklingen från fabriker och skorstensrök till tvåor med balkong och sjöglimt.

Sjöfartsleden mellan Mälaren och Saltsjön – via Liljeholmsviken, Årstaviken och Hammarby sjö – började byggas ut i början på 1910-talet och var färdig 1930. Det blev ett av Stockholms stads största infrastrukturprojekt under 1900-talet och kom att helt förändra landskapet utmed stränderna. Lummigt gröna och glest bebyggda områden ersattes av ett industrilandskap med hamnar, upplagsplatser, kranar och fabriker.

Hammarby sjö sänktes med nästan fem meter och slussar byggdes vid Skanstull och Sicklasjön. I slutet av 1900-talet genomgick området ytterligare en förändringsvåg när industrierna försvann. Idag är plåtskjulen och fabrikernas skorstenar ersatta av modern, attraktiv bostadsbebyggelse i Hammarby sjöstad.

Med cykel följer vi vattenvägen och bromsar in vid industrilandskapets rester, hamnkranar, en av Sveriges första funkis-fabrik (Lumafabriken), broarna och slussarna – en är ritad av ingenjören bakom Golden Gate-bron. Vi gör även nedslag i områdets äldre bebyggelse innan fabrikerna kom, och den sentida sjöstadens uttrycksfulla, senmodernistiska arkitektur.

Guide: Sebastian Ulvsgärd, bebyggelseantikvarie

Sträcka

Cirka 8 kilometer.