Vinets väg från kaj till krog

Äldre stadsmiljö, en man rullar en tunna.
Skeppsbron med banken och tullhuset. Ferdinand Tollin, 1842.
Öppettid
Söndag 14 april

120 kronor
Biljettsläpp 15 januari 2019
Gamla stan, Södermalm

Samlingsplats står på biljetten

Följ med på en historisk tur bland vindragare, stimmiga krogar och kända gäster – och så Bellman, förstås.

Redan på medeltiden importerades vin till Stockholm. Vi följer vinets väg, från Skeppsbron där vinfaten lossas, vidare förbi vindragarnas lokal på Stora Hoparegränd; vi passerar och får höra om några klassiska 1700-tals krogar som Den Gyldene Freden, Pelikan och Kryp in samt några kända kroggäster. Vi får även höra Bellmans hyllning till vinet och om sitt eländiga tillstånd dagen efter.

Vandringen slutar på en av 1700-talets populäraste krogar – Stadshuskrogen i Södra stadshuset (Stadsmuseet) – där Bellman var en av stamgästerna. En vinpust därifrån låg sjömanskrogen Lokatten, som Bellman i epistel 59 besjunger:

Hurra! Hurra! Hurra! Nu få vi Vin och Dantziger Doppeltbier, Flaskor med Silfver-tulpaner i kanterna och Gull-brännvin.

Guide: Lena Lövdahl, sångerska och skådespelerska

Sträcka

Cirka 1,5 kilometer

Det går bra att komma fram med rullstol eller barnvagn.

Vandringar våren 2019

Söndag 14 april 14.00–15.40
Torsdag 30 maj 18.00–19.40

Tre damer utanför skyltfönster.
Höstkänning med Stadsmuseet!