c/o Medeltidsmuseet: Född slav – död fri?

Bokomslag med tre mörkhyade människor.
Öppettid
Onsdag 13 februari

120 kronor

Köp biljett

Medeltidsmuseet

Norrbro, Strömparterren

Författaren och släktforskaren Arvid Bergman har skrivit om resandefolkets genealogi och historia under 10 års tid. I kväll berättar han om sin bok ”Född slav – död fri?".

I Arvid Bergmans släkt fanns en hemlighet begravd. Skrönor om äventyr bland Nordamerikas ursprungsbefolkning har gäckat; historier om sjökaptener och fiskardöttrar i Bretagne och förfäder med rötter i Afrika. Det sades också olycksbådande att släkten hade ”dåligt blod”.

Efter träget sökande i arkiv kompletterat med DNA-forskningens möjligheter att spåra släktskap hittade Bergman till sist sin anfader, trumpetaren och ”morianen” Richard Abrahamsson, född i Boston, troligtvis 1764. Han kom till Sverige och rekryterades till Hertig Karls livregemente. Richard Abrahamssons öde bidrar med kunskap till den föga utforskade historien om tidigt anlända afrosvenskar som kom med anledning av den transatlantiska slavhandeln.

Boken gavs ut på Stockholmia förlag hösten 2018. Föreläsningen sker i samarbete med samfundet S:t Erik.

Föreläsningssalen är utrustad med hörslinga.