Spioner, C-byrån och en svensk tiger

En man läser Stockholms-tidningen, rubrikerna säger ”Ultimatum till Berlin”, ”Italien har förklarat sig neutralt” och Svensk neutralitet proklamerad”.
Foto: Aftonbladet, 1939
Öppettid
Söndag 10 februari

120 kronor

Köp biljett

Östermalm

Samlingsplats står på biljetten

Hör om spioner och sabotörer på stadens gator på en stadsvandring genom andra världskrigets Stockholm.

Under denna turbulenta tid var Sverige ett av de få länder i Europa som stod utanför kriget. Stockholm blev under dessa år en tummelplats för spioner och främmande makters underrättelsetjänster. De spionerade på Sverige, men kanske ännu mer på varandra. Samtidigt byggde Sverige upp en egen verksamhet, det hemliga kontraspionaget.

Även vanliga svenskar valde att engagera sig privat: en del för att underlätta för Tyskland att invadera oss, andra för att förbereda en framtida svensk motståndsrörelse mot tyskarna.

Guide: Johan Theodorsson

Sträcka

Cirka 2,5 kilometer

Det går bra att ta sig fram med rullstol och barnvagn.

Vandringar vintern/våren 2019

Söndag 10 februari 13.00–15.00
Torsdag 7 mars 11.30–13.30

Pressklipp

SVT Nyheter Stockholm följde med på en vandring, mars 2017: På spionjakt i Stockholm

En grupp människor går mellan snövallar i en park.
Känn vinterpulsen med Stadsmuseet!