Utsålt: Jubileumsvisning av Tensta 1969

Foto bildgalleri: Alexander Mahmoud.
Öppettid
Söndag 20 januari

12.00–13.00 &
14.00–15.00

Pris
50 kronor/tillfälle

Jubileumspris!
Köp biljett

Plats
Tensta

Samlingsplats står på biljetten

Visningarna är utsålda. Nästa tillfälle är sportlovsvisningar 25–28 februari!

1969 var året då människor landade på månen och Olof Palme blev statsminister. Svensk tv fick två kanaler och Pippi Långstrump började sändas och blev en enorm tittarsuccé. Vi kunde fortfarande betala med 1-öringar och mjölken i Stockholm levererades av Mjölkcentralen.

De första familjerna flyttar in

I januari 1969 var två våningar klara. Resten av huset var inklätt i plast. Det var mest unga familjer som flyttade in och de kom till en byggarbetsplats. En av pionjärfamiljerna var Arturssons från Jönköping. Det är deras hem Stadsmuseet nu återskapat.

Vi kom ju från två rum. Vi låg faktiskt fem stycken i sovrummet. I Tensta fick familjen tre rum och kök på 85 kvm. Vi trivdes väldigt bra i lägenheten, det var en fantastisk lägenhet. Här var hyrorna billigare än i Jönköping. Här var det kallortstillägg. Skatter och allt var billigare än därnere. Vi tyckte det var ganska billig hyra och så fick vi bostadsbidrag, vi hade ju tre barn.

Miljonprogrammet

Några år tidigare hade riksdagen beslutat att bygga en miljon nya bostäder på tio år för att råda bot på den stora bostadsbristen. För att detta skulle bli möjligt och för att hålla priserna nere behövdes nya sätt att bygga hus. Byggandet industrialiserades och nya standardiserade byggnadsdelar och material användes. Stockholm växte så det knakade och nya stadsdelar såg dagens ljus varje år. En av dem var Tensta.

I Tensta togs det första spadtaget den 2 november 1966. Man ville ha en stadslik miljö med många boende och där olika trafikantslag var separerade från varandra. Gångbroarna över bilvägarna liknades vid Venedigs broar över vattnet.

Guide: Anna Seidevall-Byström, antikvarie

Tillgänglighet

Det går bra att besöka lägenheten med barnvagn eller rullstol.

Visningar

Lördag 19 januari 12.00–13.00 & 14.00–15.00 (utsålt)
Söndag 20 januari 12.00–13.00 & 14.00–15.00 (utsålt)