Temahelg – Riksgropen 40 år

Utgrävda rester av stenmurar och grunder framför Slottet.
Öppettid
Lör 13 & sön 14 oktober

Medeltidsmuseet

Strömparterren, Norrbro

Vi firar ”Riksgropen” 40 år! Gå på visning, se film från utgrävningarna och känn på riktiga fynd.

Det är 40 år sedan de arkeologiska utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978–80 ägde rum. I slutet av 1970-talet behövde det gamla Riksdagshuset byggas om och ett garage skapas för riksdagsmännens bilar. Innan garagebygget kom igång gjordes arkeologiska undersökningar på platsen. De blev de hittills mest omfattande i Stockholms innerstad och fantastiska fynd kom fram i den så kallade ”Riksgropen”.

Det som skulle blir ett garage blev istället Medeltidsmuseet! Med rötterna rakt ned i Stockholms äldsta historia och uppbyggt kring de största fynden. Här kan du läsa mer om utgrävningen och museets historia.

Program 13 & 14 oktober

Temavisning i museet om "Riksgropen"

13.00 & 14.30 (visningen är 30 minuter)
Hör om de fyndrika utgrävningarna och se en del av fynden på plats. Rakt genom museet går delar av Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet. Här finns också ett hörn av Helgeandshusets kyrkogård.

Fri entré, 50 platser.
Du kan hämta ut en biljett i entrékassan från klockan 12.00 den dag som visningen är. Först till kvarn och max 2 biljetter/person.

Filmvisning: "Gropen"

14.00, 15.00 & 16.00
Filmen med snart 40 år på nacken berättar om de arkeologiska utgrävningarna. Följ med på en tidsresa ned i gropen, mitt bland leriga arkeologer i arbete, husgrunder, murar, skelett- och keramikfynd.

Plats: Birgittarummet
Fri entré, 80 platser

Känn på föremål

Känn och kläm på riktiga fynd! Arkeologer visar och berättar.

Gissa djuret

Bland arkeologiska fynd finns inte sällan tegelstenar där ett djur har råkat trampa innan leran torkat. Kan du gissa djuret utifrån avtrycket?

Tipspromenad

Testa dina medeltidskunskaper och upptäck museets vinklar och vrår.

Arrangör: Medeltidsmuseet