Konsten i Östberga

Målning i Östberga centrum. Foto: Durdengda Mercen
Öppettid
Tisdag 13 mars

17.30–18.30

Pris
Fri entré
Plats
Östberga

Gamla Östberga bageri, Stamgatan 2

Hör om konsten på mur och på torg i Östberga, från 1960-talets emaljmålningar till senare decenniers gatukonst.

Stockholms stads bostadsbolag Svenska Bostäder har sedan det bildades år 1944 haft radikala ambitioner att föra in samtidskonsten i bostadsmiljön. Östbergahöjden och Östbergabackarna som byggdes 1966–1969 som en del av miljonprogrammet är inget undantag.

Under senare decennier har staden dragit sig tillbaka som konstbeställare och konsten i området har istället tillkommit på initiativ av de boende själva.

Föredraget av konstvetare Anna Brodow Inzaina, verksam vid Stadsmuseet, handlar om konst på mur och på torg, från 1960-talets emaljmålningar till senare decenniers gatukonst som graffiti och minnesbilder över döda kamrater.

Stadsmuseet bjuder på kaffe.