Arkeologi i Östberga och dess närhet

Göta landsväg. Foto: Johan Stigholt
Öppettid
Tor 12 okt 18:00–19:00
Pris
Gratis
Plats
Östberga

Fritidsgården, Östbergatorget 21

I Östberga blåser historiens vindar över Årstafältet, Luffarskogen och Östbergahöjden. Arkeologen Anna Lilliehöök visar bilder och berättar om spåren i området från allra äldsta tid till förra seklet.

Östberga räknas idag som ett av de äldsta områdena i Brännkyrka socken, tack vare sina många fornlämningar som vittnar om människors levnad i området från bronsåldern och framåt.

När det moderna Östberga byggdes lyfte arkeologerna genom sina grävningar på locket till flera tusen års historia. I föredraget får vi höra om krigargravar, jordbruk och kvinnors viktigaste ägodelar, men också berättelsen om Birger Blåpanna som köpte och sålde jord i området under medeltiden. Göta landsväg, vägen som skär genom Östberga i sin sträckning till Stockholm, har en självklar plats denna kväll, tillsammans med unika fynd och torpen som revs under 1900-talet.

Varmt välkomna!