Boka för grupp: Stockholm 1793

Oljemålning i stadsmiljö med vattendrag och lejonstaty.
Utsikt från nuvarande Mynttorget över Slaktarhusbron, Blasieholmen och Lejonbacken. Johan Sevenbom, 1767.

Välkommen tillbaka till en tid av ofattbar prakt, armod, smuts, nöd och förtvivlan. Och följ med i jakten på en bestialisk mördare.

I sina romaner ”1793” och ”1794” har författaren Niklas Natt och Dag klätt av den sengustavianska tiden dess prakt och ståtlighet. Den tredje delen ”1795” planeras att komma ut september 2021.

Gustav III är död

Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han får frågan om en tjänst han inte kan neka till. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande… Till sin hjälp har han krigsveteranen, den enarmade Jean Michael Cardell. I denna vandring följer vi i fotspåren av Winge och Cardell i deras jakt efter sanning i stadens gränder.

Vi besöker platser ur romanerna som Fatburen, Indebetouska och Flugmötet. Vi får veta mer om livet i 1790-talets Stockholm och även om hur författaren inspirerats till att skriva sin ”Bellman noir”-trilogi.

Språk: svenska
Längd: ca 2 timmar
Sträcka: cirka 3 kilometer
Plats: Södermalm, Gamla stan och Riddarholmen

I samarbete med Salomonsson Agency

Tillgänglighet

Det går att komma fram med rullstol och med barnvagn men tänk på att vandringen är relativt lång, med backar och kullerstensgator.

Gruppbokning

Boka en vandring för grupper. Läs mer om priser och bokning

Uppdaterad