Boka för grupp: Kulturbråk i 1700-talets Stockholm

Arga människor bråkar i en kroglokal, andra gäster tittar muntert på.
Illustration till Fredmans epistel nr 45. Elis Chiewitz, 1827.

Möt tidens tongivande författare och poeter som likt dagens kulturelit ständigt var i luven på varandra.

Excentriska, kufiska, ilskna, passionerade eller bara högfärdiga? I 1700-talets kulturkretsar rörde sig personligheter vars inbördes bråk knappast var mildare än dagens.

Vi låter triumfer och skandaler avlösa varandra under denna vandring. Du får lära känna huvudstadens kändisar, höra roliga anekdoter ur deras liv och få några smakprov på deras skaldeförmåga.

Bland bråkstakarna möter vi den satiriskt lagda Anna-Maria Lenngren som ogillade fjäsk för adeln och menlös diktning; polemikern och smakdomaren Johan Henrik Kellgren som gav sig på bohemen Carl Michael Bellman i ett rasande angrepp på vers; Kellgren angrep även den opolerade romantikern Thomas Thorild för övergrepp på den goda smaken varpå Thorild gav igen med att sätta upp grundlagar för kritiska granskningar.

I krutdurken lägger vi även Tobias Sergel, den moralisk-satiriske skriftställaren Olof von Dalin och urfeministen Hedvig Charlotta Nordenflycht.

Språk: svenska
Längd: cirka 1,5 timme
Sträcka: cirka 1,5 kilometer
Plats: Riddarholmen och Gamla stan
Guide: Lena Lövdahl, skådespelerska

Det går bra att ta sig fram med barnvagn eller rullstol.

Gruppbokning

Läs mer om priser och bokning