Boka för grupp: Beckomberga sjukhus

Fotografi av samlingssalen som är en vit byggnad med svart spetsigt tak. Den står i mitten av sjukhusparken, omgiven av två stora vårdpaviljonger och en köksbyggnad.
Samlingssalen i mitten av sjukhusparken, omgiven av två stora vårdpaviljonger och en köksbyggnad. Foto: Nils Erik Åzelius, 1938.

Följ med på en idéhistorisk vandring kring det gamla sjukhusområdet i Beckomberga. Går att boka från och med oktober 2021.

Historien om Beckomberga sjukhus är en historia om medicin, mentalsjukdom och människosyn under 1900-talet.

Sjukhuset stod klart 1935 och hade som mest över 2000 intagna patienter samtidigt, vilket gör Beckomberga till Sveriges största mentalsjukhus någonsin. Det mesta av verksamheten lades ner 1995 och det gamla sjukhusområdet har sedan dess byggts om till bostäder.

I vandringen berättar vi om några av de människor som format och formats av sjukhusets historia – intagna, vårdarbetare, anhöriga och vetenskapsmän. Vi berättar också om hur synen på psykisk sjukdom har förändrats genom århundraden och om platsens historia, som sträcker sig långt före sjukhusbygget och in i nutid.

Språk: svenska
Längd: cirka 1,5 timme
Sträcka: cirka 2,5 kilometer
Plats: Beckomberg sjukhusområde, med start vid Råcksta station
Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Det går bra att ta sig fram med barnvagn eller rullstol.

Gruppbokning

Läs mer om priser och bokning