Våga se! En fotoutställning som känns

Skugga på gatan av en man med käpp som fotograferar
Foto: Göran Rydberg

Genom en helt ny teknik får personer med dövblindhet möjlighet att tolka sin omgivning.

Hela vår tillvaro genomsyras av bild och ljud. Personer som är både döva och blinda kan inte ta del av detta. Projektet ”Taktil foto” har tagit fram en teknik där man genom beröring (taktilitet) kan förmedla en upplevelse av en annars oåtkomlig bild.

Känner djup och ljus

Fotoutställningen ”Våga se!” innehåller både taktila och konventionella fotografier. Här visas tillvaron genom andra sinnen än seendet. Fotografierna har tagits fram med konturer, olika lager och ytstruktur för att kunna kännas med händerna. Med utställningen får personer med synnedsättning för första gången uppleva innehåll, djup och ljus i fotografier. Det är ett stort steg framåt i arbetet med att tillgängliggöra bilder för många människor som i dag inte kan ta del av en så vanlig form för kommunikation.

Fotografi av hus med trädgård, utskrivet i flera nivåer och med olika upphöjda linjer

Nya möjligheter att uppfatta tillvaron

Graciela Gonzalo-Sundström, Göran Rydberg och Rolf Eriksson har med sina olika grad av dövblindhet fördjupat sig i fotografering. Deras bilder visar tillvaron från ett nytt perspektiv. ”Det är spännande! säger Rolf Eriksson. ”Jag vill fota sånt jag ofta känt på, till exempel ett dörrhandtag, eller min port där jag dagligen går in. Särskilt intressant är det när tekniken för taktila bilder har förfinats, det betyder mycket för oss dövblinda. Nu kan vi börja använda bilder på ett helt nytt sätt”.

Direkt kommunikation utan tolk

Fotograferna visar att kameran ger personer med dövblindhet möjlighet att kommunicera med omvärlden utan tolk. För de tre har det inneburit större frihet, ökat självförtroende och minskad isolation.

Ljus utställningslokal med liggande fotografier på socklar i midjehöjd

Om projektet Taktil foto

Bakom projektet ”Taktil foto” står Föreningen Sveriges Dövblinda Stockholm & Gotlands län. Fotografen Truls Nord är initiativtagare och projektledare. Det treåriga projektet startades 2011 med finansiering av Arvsfonden och Innovativ kultur. Utställningen genomförs i samarbete med Projektor utbildning, Layout & Dekor i Gnesta och Centrum för fotografi. Panasonic har sponsrat projektet med kameror.

Utställningen visades 24 oktober 2014–11 januari 2015.

 • Öppettider

  Stadsmuseets byggnad är stängd för ombyggnad. Vi öppnar igen 1 november 2018.

  Läs om ombyggnaden av Stadsmuseet på Stockholm växer

 • Stadsmuseet på vift 2015–2017

  Under stängningen flyttar vi ut vår verksamhet på stan!

  Stadsmuseet dyker upp på andra museer, Faktarummet flyttar in hos Stadsarkivet och vi har fler stadsvandringar än någonsin!

  Se vad som händer i kalendariet

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 316 20

  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 316 00 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Faktarummet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad