Catharina Gotby

Fotografen Catharina Gotby är 2013 års mottagare av Lennart af Petersenspriset.

Utställningen visades 20 mars–27 april 2014.

”Catharina Gotby ser Stockholm. Det Stockholm som är söder och söderförorten där hon rör sig men du kommer inte att känna igen dig. Mentalsjukhuset fanns, sexklubben likaså men mer är det en skildring av ett samhälle som fortfarande särskiljer än en dokumentation om det som var. I det svart vita fotografiet söker hon det betydelsebärande i det ljusa och det mörka oavsett verklighetens färger.

I de kala salarna likaväl som i golvlampans isolering mot en vit vägg. Genom ateljéns avbildade knivar, sargade föremål och sjukhusdokument framträder en historia – någons – och självporträtten ger röst åt en identitet som är – kvinnans. Det handlar om en möjlighet att utforska ett subjekt, förmågan till ett jag. Kunskaper hon fått genom konstens, fotografiets och psykoanalysens framställningar. Erfarenheter hon härbärgerar.

Hennes unika förmåga att kunna se var fotografiet beskär verkligheten till en bild tvingar betraktaren till eftertänksamhet.

Sedan 1970-talet har Catharina Gotby varit konstnärligt verksam och hon blev den första kvinnan att få Lennart af Petersenspriset.”

/Irene Berggren

Lennart af Petersenspriset är ett pris i fotografen Lennart af Petersens namn som instiftades 2004. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö.

 • Öppettider

  Stadsmuseets byggnad är stängd för ombyggnad. Vi öppnar igen 1 november 2018.

  Läs om ombyggnaden av Stadsmuseet på Stockholm växer

 • Stadsmuseet på vift 2015–2017

  Under stängningen flyttar vi ut vår verksamhet på stan!

  Stadsmuseet dyker upp på andra museer, Faktarummet flyttar in hos Stadsarkivet och vi har fler stadsvandringar än någonsin!

  Se vad som händer i kalendariet

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 316 20

  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 316 00 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Faktarummet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad