Lysande skylt och Stockholms skyltpris 2014

Collage av fasaderna med skyltar
De tre nominerade till Lysande skylt (collage). Foto: Ingrid Johansson.

Stockholms vackraste klassiska ljusreklamskylt, Lysande skylt, röstas fram av stockholmarna.

Stadsmuseet i Stockholm låter för fjärde året i rad stockholmarna rösta fram vinnaren av utmärkelsen Lysande skylt. De nominerade till Lysande skylt 2014 är Vår bod, Konditori Santa Fé och Post (det tidigare postkontoret på Fridhemsgatan).

Utställningen visades 10 oktober–11 november 2014.

Röstningen är stängd – vinnaren presenteras 13 november

Tack alla som varit med och röstat fram årets Lysande skylt! Röstningen stängdes 2 november, men till och med 11 november kan du se de nominerade bidragen i en liten utställning på Stadsmuseet. Vinnaren presenteras 13 november här på Stadsmuseets webb. Du kan även se bidragen som Ljusreklamförbundet nominerat till Stockholms skyltpris.

De nominerade till Lysande skylt 2014

(Klicka på bilderna för att se dem större)

VÅR BOD

Juryns motivering: ”Ljusreklamen ’Vår bod’ vid Ringvägen 129 pryder sedan 1965 sitt Söder med gul neon i lysande, tidstypiskt god design, drar blickarna till sig och lockar till en kopp kaffe eller två.”

”Vår Bagarbod” är ett hembageri, café och konditori som slog upp portarna 2012 och behöll skylten ”Vår bod” från modebutiken som tidigare fanns i samma lokaler. ”Vår bod”, med 60 centimeter höga neonbokstäver, tillverkades av AB Böhlmarks Neon 1965.

Konditori Santa Fé

Juryns motivering: ”Slingrande mjukt ramar neonblomster in Santa Fé, namnet på staden i New Mexico som blev konditori i Kärrtorp 1952. Bokstävernas graciösa former i kursiv gör känslan av denna mix vid Söderarmsvägen 1 till ett stilrent möte mellan nutid och 50-tal.”

Neonskylten Santa Fé tillverkades 1952 av Roos Neon. Skylten helrenoverades i början av 2010-talet av Focus Neon. Konditoriet Santa Fé ligger mitt i ett bostadsområde med hyreshus som byggdes i Kärrtorp åren kring 1950.

POST

Juryns motivering: ”Skylten Post tändes 1938 för att informera om att här vid Fridhemsgatan fanns ett postkontor. De vackra versalerna ’POST’ lyser klassiskt blå precis som förr, en höjdpunkt i Stockholms moderna historia och en påminnelse om funktionalismen som stilideal.”

Postkontoret med neonskylten ”Post” var ett påkostat bygge för Posten när det 1938 slog upp sina portar i gatuplanet till vad som då var ett exklusivt kontorshus vid Fridhemsgatan 11, ritat av arkitekten Erik Lallerstedt. Byggnaden är idag blåmarkerad av Stadsmuseet, det vill säga klassad som en kulturhistoriskt synnerligen värdefull byggnad. Idag är postkontoret stängt för allmänheten men skylten ”Post” visar fortfarande rätt, för i lokalerna finns Posten Företagscenter. 2013 fyllde skylten ”Post” 75 år.

 • Öppettider

  Stadsmuseets byggnad är stängd för ombyggnad. Vi öppnar igen 1 november 2018.

  Läs om ombyggnaden av Stadsmuseet på Stockholm växer

 • Stadsmuseet på vift 2015–2017

  Under stängningen flyttar vi ut vår verksamhet på stan!

  Stadsmuseet dyker upp på andra museer, Faktarummet flyttar in hos Stadsarkivet och vi har fler stadsvandringar än någonsin!

  Se vad som händer i kalendariet

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 316 20

  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 316 00 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Faktarummet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad