Kommande: Vi som byggde Stadshuset

""
Grupp av arbetare vid monteringen av de tre kronorna på tornet. Okänd fotograf, 1920.

Med handens kraft och avancerad ingenjörskonst byggdes Stadshuset för 100 år sedan. Nu får du uppleva historien på ett nytt sätt – ur murarnas, snickarnas och stuckatörernas perspektiv.

21 januari–5 november 2023
Plan 3, fri entré

Invigningsprogram

2023 fyller Stockholms stadshus 100 år. Det firar vi med en utställning om Ragnar Östbergs beundrade byggnad.

I utställningen möter du människorna som med gemensamma krafter skapade Stadshuset. Utifrån den drygt hundra år gamla dokumentation som gjordes av arbetsplatsen kan du här se hur arbetet gick till.

Tillsammans med bilderna kan du också höra rösterna från några som var med. Med personliga berättelser skildras arbetet och livet som det levdes för hundra år sedan.

Många olika yrkesgrupper samarbetade. Här fanns tegelbärare, murare, hantlangare, arkitekter, snickare, timmermän, målare, skulptörer och stenhuggare. Husets tusentals ritningar skapades av arkitekter och ingenjörer med pennor, passare och linjaler. Grunden till huset lades av dykare, cementarbetare, timmermän och hantlangare.

Tegelbärararna

Tegelbärarna var de som bar stenarna till bygget. De hämtade en stapel med  tegelstenar som de bar på ryggen med hjälp av rep, kätting och stropp. Totalt väger husets alla tegelstenar femtiosextusen ton. Foto: Bror Ericson, 1916.

Murarna

Murarnas verktyg var slev, hammare, vattenpass och lod. Många av dem bar den traditionella randiga murarblusen, ofta med en väst över. Okänd fotograf, 1916.

Stenarbetarna

Många mankrafter gick åt till att flytta stora stenblock. Här var enda hjälpen spett och handkraft. Okänd fotograf, 1916.

Uppdaterad