Ulf Lundin: Dag för dag

Tunnelbaneperrong med människor och höghus i fonden.
Best of Rågsved 29th. of October 2019
Skridskobana med ett lekande barn fångat på bild på flera platser.
Still Films #1, 2006
En man torkar av ett bord i ett tomt mötesrum.
Ur videoverket ”5-9”
Två människor vända från varandra i kontorslokaler.
Ur videoverket ”5-9”
En kulle med frosttäckta träd.
Ur serien ”Monumentet”

Med sin alldeles egen finurliga blick på tillsynes vardagliga situationer runt om i Stockholm får Ulf Lundin oss att se det märkvärdiga i det enkla.

Plan 3, fri entré
11 augusti–11 oktober 2020

Genom att lugnt och metodiskt betrakta och vänta har han utvecklat den dokumentära genrens form och uttrycksmöjligheter. Han fångar i både stillbild och video de lika komiska som absurda situationer, vilka uppstår mellan stadens invånare.

Så löd motiveringen när Ulf Lundin tilldelades Lennart af Petersenspriset 2015. Nu visar Stadsmuseet hans fotografier tillsammans med 2017 års vinnare, Lars Epstein.

Ulf Lundin

Ulf Lundin är född 1965 i Alingsås. Han bor och arbetar i Stockholm. Hans foton och filmer har visats på utställningar och festivaler över hela världen. Verk finns bland annat i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma Museum of Contemporary Art i Helsingfors, Hasselblad Center i Göteborg, Västerås konstmuseum, Statens konstråd samt i ett flertal kommuner och landsting. Han tilldelades Arbetets museums dokumentärfotografipris i Norrköping 2017 och Lennart af Petersenspriset från Stockholms stad 2015. Hans bok ”Monumentet” nominerades till Svenska Fotobokspriset 2019.

Temavisning: Vardag – dag för dag

Tisdag 1 september 17.30–18.30
Lördag 10 oktober 14.00–15.00

Utifrån sin utställning berättar Ulf Lundin om sitt skapande.

Lennart af Petersenspriset

Lennart af Petersenspriset instiftades 2004 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö. Lennart af Petersenspriset

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök