Skuggsidan

Utställningen visades 1 februari 2014–11 januari 2015.

Brott, straff och trygghet i Stockholm. En utställning på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet.

Stockholm har i alla tider förknippats med brottslighet, med fara och med spänning. Hur gränsen har dragits mot stadens skuggsida har förändrats genom historien. Det som anses kriminellt i en tid är lagligt i en annan.

Stockholm har fått heta både Mälardrottningen och Den sköna synderskan. Århundraden igenom har människor varnats för att flytta till en plats där missbruk, hemlöshet, brott och prostitution frodas. Ändå har människor kommit hit med hopp om arbete, gemenskap och ett bättre liv.

Utställningen handlar om gatans brott. Historia och nutid, förövare och offer ställs inför varandra. Besök stadens farliga platser i myt och verklighet. Här möter du häxor, mördare, tjuvar, offer, kopplerskor och ex-kriminella. Kanske möter du också dig själv.

Utställning på två museer

Skuggsidan visas samtidigt på Medeltidsmuseet, där berättas om brott, straff och om hur rättsväsendet har utvecklats i Stockholm från medeltiden och fram till idag.

På Stadsmuseet hittar du bland annat stadens farliga platser, synen på brottslingen över tid, men också berättelser om vägen ur kriminalitet.

Ta chansen att spela på Oturhjulet som utdömer straff – eller inte – för olika gärningar under olika tider. På medeltiden kunde en manlig äktenskapsförbrytare dömas till snoppsnöret – att bli dragen runt stadens gator med ett snöre knutet runt organet. Ännu på 1700-talet dömdes självmördare till ett straff efter sin död, nämligen att inte få begravas på en kyrkogård.

Visningar och vandringar

Till utställningen hör ett stort antal program på museerna. För att se allt som är på gång, se webbkalendarierna för Stadsmuseet respektive Medeltidsmuseet

Vandra mellan museerna med vår karta och upptäck historiska och nutida brottsplatser i Gamla stan. Kartan som PDF

Lunchvisningar

Skuggsidan visas tisdag, torsdag och söndag klockan 13.00 på Stadsmuseet.Visningarna ingår i entrébiljetten.

Visningar för skola

Vi visar Skuggsidan för skolan med tre inriktningar: allmän, genusfrågor samt historiebruk. Visningar för årskurs 7–9 eller läs mer om visningar för gymnasieklasser.

Utställningskatalog: Från skuggsidan

I vår museibutik kan du köpa utställningskatalogen till Skuggsidan, där forskare och författare sätter Stockholms skuggsidor i perspektiv. Möt upprorsmakare, dråpare och spioner. Besök fängelser, änglamakerskor och stadens hotspots i berättelser präglade av fasa och förtvivlan, men också av förtröstan och förändring.

Boken riktar sig både till den intresserade allmänheten och till unga vuxna och äldre ungdomar med ett tillgängligt språk, spännande ingångar i ämnet och en pedagogisk grundtanke som stimulerar till reflektion.

Programrummet

I programrummet på Stadsmuseet presenterar organisationer, föreningar och stadsdelar sitt arbete för ett tryggare Stockholm.

The Skuggsidan Collection

Kvinna sitter med stickad sjal och mössa. I händerna håller hon ett silverhalsbandFoto: Göran Berselius

I vår butik kan du köpa Silversmycken tillverkade av interner för Tjuvgods samt stickade och virkade varortillverkade av kvinnliga interner för Krimprod/Made in Jail.

Smugglare, politiska fångar och väktarsaxen

Berättelserna i Stadsmuseets och Medeltidsmuseets lucköppning i december 2013 gav en försmak av utställningen Skuggsidan.

24 korta filmer omallt från smugglare och politiska fångar till avrättningar och oskyldigt dömda. Läs mer.

Uppdaterad