Arkiverat: Lars Epsteins Stockholm

Män i hatt sitt och läser stora tidningar i tunnelbanevagn.
Tunnelbanepassagerare försjunkna i tidningsläsning, 1960-tal
Fyra pojkar leker vid vattensamling där hus speglas.
Barns lek i den nya förorten Farsta, 1960-tal
En pojke skyndar fram på gata bland gående i regnkläder.
Brådis i regnet på Kungsgatan, 1960-tal
Unga kvinnor med uppsatta frisyrer bland folk på gatan.
I vimlet, 1961
Ett par i snöfall vid övergångsställe.
Kärlekspuss utanför Åhléns, 2010
Skejtboardåkare gör trick  på ledstång till trappa.
Skejtare i Blå bodarna, 2014

Utställningen visades 11 augusti–11 oktober 2020.

Med en outtröttlig nyfikenhet på staden som mötesplats har Lars Epstein under decennier följt och skildrat människorna som lever och verkar i Stockholm.

Plan 3, fri entré
11 augusti–11 oktober 2020

Till ständig följeslagare har han sin kamera med vilken han fångar samhällets små och stora händelser. Han har som få andra fotografer bidragit till att skapa en levande och aktuell bild av huvudstaden.

Så löd motiveringen när Lars Epstein tilldelades Lennart af Petersenspriset 2017. Nu visar Stadsmuseet hans fotografier tillsammans med 2015 års vinnare, Ulf Lundin.

Lars Epstein

Lars Epstein föddes 1941. Han har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter sedan nära fyrtio år. Inspirerad av förebilderna Henri Cartier-Bresson och Robert Frank gick han runt i staden och fotograferade i slutet av femtiotalet och i början på sextiotalet. Numera bloggar han sedan elva år nästan dagligen i ord och bild på DN Stockholms Facebooksida om företeelser i Stockholm: protester, stadsbyggnad, invigningar, evenemang med mera. 

Lennart af Petersenspriset

Lennart af Petersenspriset instiftades 2004 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö. Lennart af Petersenspriset

""
Hämta höstens tryckta program!

Uppdaterad