Arkiverat: Anders Petersen: City Diary

En kvinna tittar ut genom en regndroppstäckt glasruta.
Spårvagnsfönster i Hamburg.
En man har klivit ur sin bil för att blicka upp mot skyn.
Nyårsafton på Söderleden.
En kvinna och en man kysser varandra i en folksamling på stan.
Ungdomar i Madrid.
Fyra män i dräkter sitter på en bänk.
Fribrottare i Stockholm
En man i rock och hatt står utanför en restaurang med neonskyltar och en Elvisdocka med gitarr.
Daisy’s bredvid Nynäsvägen i Stockholm.

Utställningen visades 1 juni–12 september 2021.

Anders Petersen har i över ett halvt sekel fotograferat stadsliv ur ett personligt perspektiv.

1 juni–12 september 2021
Tunnvalvet, plan 0
Fri entré

I serien City Diary (stadsdagbok) med fotografier från hela världen berättar Petersen om egna erfarenheter och livet för dem han mött, i både privata och offentliga ögonblick, under många års resande och bildskapande. I utställningen på Stadsmuseet visas såväl bilder från Stockholm som från andra städer i världen. Fotografierna är tagna under en 50-årsperiod.

Anders Petersen är influerad av såväl efterkrigstidens skandinaviska dokumentärfotografi som samtida japansk fotokonst. Bilderna är poetiska, impressionistiska men också formellt strikta och med en stark intensitet. Petersens högkontrasterade, svartvita visioner av det moderna livet är en motvikt till de klichéer som förekommer i det dokumentära bildspråket.

Lennart af Petersenspriset 2019

Anders Petersen är mottagare av Lennart af Petersenspriset 2019, ett av Stockholms stads priser. Det har instiftats i fotografen Lennart af Petersens namn för att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om Stockholm som livsmiljö.

Juryns motivering:

”Från slutet på 1960-talet har årets pristagare Anders Petersen levt och verkat som fotograf. I sina bilder strävar Petersen efter att dokumentera och lyfta fram olika urbana subkulturer och sociala möten mellan människor. Från boken ’Gröna Lund’ (1973) och fram till senare projekt som exempelvis serien ’City Diary’, från det tidiga 2000-talet, har Stockholm varit en av de städer han alltid återkommit till i sitt arbete.”

Om Anders Petersen

Anders Petersen är född 1944 i Stockholm och utbildad vid Christer Strömholms fotoskola 1966–1968 och Dramatiska Institutet 1973–1974. Hans första fotobok, ”Gröna Lund”, kom 1973 och sedan har böckerna kommit i en jämn ström med texter på engelska, franska, svenska, tyska.

Utställningarna är otaliga, i Sverige och runt om i Europa, i Tokyo och New York, Istanbul och Moskva.

Anders Petersen har fått en rad olika priser och stipendier, både svenska och internationella. 2003 fick han utmärkelsen ”Årets fotograf” vid den stora fotofestivalen i franska Arles.

""
Hämta höstens tryckta program!

Uppdaterad