Mitt liv som Ulla Winblad 1744–1798

En gammal människas hand håller en spegelskärva som visar en ung kvinna.
Koncept och form: Sepidar Hosseini; foto: Johan Stigholt.

Följ verklighetens Winblad till horbaler och domstolar och ta del av en sannsaga om stolthet och skam, vrede och vanära.

Planerad öppning våren 2021

Vi planerar för öppning av utställningen under våren 2021. Vi ber dig hålla dig uppdaterad för aktuell information!

I utställningen ”Mitt liv som Ulla Winblad” möter du den verkliga kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt. Hon hette Maria Christina Kiellström och kallades Maja Stina. Hennes stormiga liv är en sannsaga om stolthet och skam, fest och vardag, vrede och vanära. Fonden är 1700-talets stad, från de fattigaste utkanterna till balen på slottet. Vi har valt att ge Maja Stina en egen röst. Det är hennes historia du möter.

Maja Stina berättar för dig hur hon som ung kvinna i Stockholms nöjesliv ger sig själv namnet Ulla Winblad. Ett namn som den populäre diktaren Bellman också använder för sin kvinnliga huvudkaraktär. En gestalt med många ansikten, besjungen och bespottad, både gudinna och hora.

Diktens Ulla Winblad blev vida berömd och vi ser hur hon följer Maja Stina genom livet som en skugga – även långt efter att hon själv försökt lämna Ulla bakom sig. Alla tror sig känna henne och alla tror att den diktade och den verkliga kvinnan är densamma. Ända tills hon tar sitt sista andetag i det lilla huset på Timmermansgatan – och långt in i framtiden.

Varje ny epok har skapat sin egen bild av 1700-talets sexsymbol Ulla Winblad. Vilken är din bild?

Endast förbokade besök

För att besöka utställningen behöver du förboka en platsbiljett. Biljetten är gratis. Antalet är begränsat. Biljetterna släpps inför öppnandet av utställningen.

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök

Uppdaterad