Angelica Elliotts Rågsved

En ensam man går vid en tom parkeringsplats.

I sina bilder speglar Angelica Elliott hemorten Rågsved. Vardagen, miljöerna och vännerna skildras kärleksfullt och personligt i både färg och svartvitt.

17 september 2022–15 januari 2023
Tunnvalvet, plan 0. Fri entré
Curator: Greger Ulf Nilson

Lennart af Petersens-priset 2021

Angelica Elliott är 2021 års mottagare av Lennart af Petersens-priset. Det instiftades år 2003 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö. Prissumman är 100 000 kronor och pristagaren får också möjlighet att ställa ut sina verk på Stadsmuseet.

Juryns motivering:

”I sina bilder från Rågsved, söder om Stockholm, har fotografen Angelica Elliott på ett djupt personligt sätt speglat vardagen, miljöerna och vännerna i sin hemort. Elliott verkar i en stark tradition inom svensk fotografi, som utifrån ett dokumentärt förhållningsätt skapar subjektiva och konstnärliga projekt i både färg och svartvitt.”

Lennart af Petersens-priset

Mitt Rågsved

Jag behövde flytta, börja om. Det var för sju år sedan, efter en traumatisk förlust. Min nya hemort blev Rågsved, söder om Stockholm. Jag började fotografera min vardag, mina vänner och människor som bor här. Ville lära känna platsen – och mig själv igen. Jag har utvecklat ett starkt band och format en djup kärlek till just denna plats. Här finns en sorts gemenskap och ärlighet som gör att jag känner mig trygg. Detta är mitt hem.

Analog fotografi

Angelica Elliott har alltid fotograferat analogt, med filmframkallning och kopiering i mörkrum:

– Jag har redan den färdiga bilden klar för mig i mitt huvud och behöver inte se den direkt i kameran när jag fotograferar. Dessutom uppskattar jag den långsamma framkallnings- och kopieringsprocessen som följer med att arbeta analogt, det blir nästan som en form av meditation.

Foto i fokus, konstnärssamtal

Lördag 1 oktober 15.00–15.30
I utställningen, plan 0. Fri entré

Angelica Elliott är 2021 års mottagare av Lennart af Petersenspriset. Hon berättar om subjektiva uttryck som bottnar i det dokumentära.

Foto i fokus

Uppdaterad