Kommande: Goodwins vackra Stockholm

Kornigt gammalt fotografi: en kvinna står på en höjd med utsikt över staden och blickar ned.
Kompaniets terrass, 1918.
Kornigt gammalt fotografi: en äldre version av Katarinahissen med öppna fackverk.
Katarinahissen, 1918.
Kornigt gammalt fotografi: gatukorsning i snömodd, människor gående på gångbanan.
Gustav Adolfs torg, 1918.
Kornigt gammalt fotografi: Människor och en bil tar sig fram i en snöig gatukorsning.
Jacob i tö, 1915.
Kornigt gammalt fotografi: rökmoln från ett ånglok på en bro över vatten i stadsmiljö.
Järnvägsbron, 1915.
Kornigt gammalt fotografi: ett snöigt Norrmalmstorg med spårvagnsspår.
Norrmalmstorg, 1918.

Följ med tillbaka till det tidiga 1900-talets Stockholm i fotopionjären Henry B Goodwins ikoniska bilder.

Utställningen omfattar ett 30-tal fotogravyrer i original ur det handgjorda praktverket ”Vårt vackra Stockholm” från 1920. I utställningen visas även ett 60-tal bilder ur Stadsmuseets samling som storbildsprojektioner.

12 februari–2 oktober 2022
Kafévalvet, plan 0. Fri entré

I början av 1900-talet blev Henry B Goodwin en pionjär inom svensk konstnärlig fotografi. 1920 gav han ut praktverket ”Vårt vackra Stockholm”, där svenska författare och konstnärer bidrog och han själv stod för merparten av illustrationerna.

Henry B Goodwin (1878–1931) var en gåtfull person, som med outtröttlig glöd verkade inom flera till synes oförenliga yrken. Först som kunskapsrik språkforskare, därefter som orädd debattör, fotograf och författare och sist i livet som nytänkande trädgårdsexpert. Ändå är det som fotograf han imponerar mest, trots de få åren i yrket. Mellan åren 1915 och 1930 kom Stockholmsfotografen Goodwin att med sin romantiska jugendestetik dominera den fotografiska scenen i Sverige.

Inom den artistiska fotografin kom Goodwin att bli en djärv pionjär. 1915 genomförde han den första separatutställningen med konstfotografi i Sverige. I text och fotografi gav han senare ut bok efter bok, som kom att stärka en hel yrkeskårs självförtroende.

Goodwin introducerade internationell fotografi för en oerfaren hemmapublik och presenterade sina egna och andra kollegers bilder utomlands. Sammantaget stärkte han fotografins ställning som fullvärdig konstform, som ingen tidigare gjort. Många har därefter fängslats av Goodwins vackra fotografier och förtrollats av hans egensinniga personlighet.

År 1920 gav Goodwin ut ”Vårt vackra Stockholm”, den kanske mest exklusiva fotobok som skapats i vårt land. Den blev ett unikt praktverk med en begränsad upplaga om 200 numrerade exemplar, där utgåvan var beställd i förväg. Tjugofem av samtidens betydande författare och konstnärer hade bjudits in av Goodwin för att var och en i ord och bild hylla Stockholms stad. Av bokens nära femtio illustrationer stod Goodwin själv för merparten, trettionio fotogravyrer, där var och en trycktes på konstpapper och klistrades in för hand.

På försommaren 1931 faller Goodwin i trädgårdstrappan till villan i Saltsjöbaden och bryter benet. Komplikationer tillstöter och han får tillbringa större delen av sommaren på sjukhus. Han blir allt svagare och den 11 september 1931 avlider Henry B. Goodwin endast 53 år gammal.

Text: Bruno Ehrs

Program

Bruno Ehrs om Henry B Goodwin

Torsdag 24 mars 18.00–19.15
Torsdag 28 april 18.00–19.15

Fotografen och samlaren Bruno Ehrs berättar om Stockholmsfotografen Henry B Goodwins liv, karriär och betydelse. Biljett 150 kronor.

Uppdaterad