Tillfälliga utställningar

Stockholm: kollektivt skapat textilt verk. Stockholmskörer: Fem körer framför sina hyllningar till Stockholm.

Stockholmskörer

Kören Tigris fåglar. Foto: Gustav Bergmark.

27 april– 1 mars 2020. Plan 3. Fri entré

Det är något speciellt och nästan lite magiskt med körsång. När olika röster sjunger tillsammans skapas det så kallade ”körsoundet”. Varje röst är unik men tillsammans med de andra i kören skapas en gemensam klang.

I Stockholms finns många olika slags körer. En del består av professionella sångare, andra av glada amatörer. Några sjunger soul, andra klassiskt eller visor. En del står stilla och sjunger medan andra dansar. Några körer är kyrkliga, andra politiska. Ibland har sångarna samma ålder eller kön. Lika ofta är åldern lika skiftande som könstillhörigheten. Men gemensamt har de alla kärleken till musiken. I utställningen möter vi fem körer i Stockholm:

Tigris fåglar är en damkör som lyfter fram det irakiska musikaliska kulturarvet. Tigris fåglar sjunger både på arabiska och svenska och har ett tydligt budskap om mänskliga rättigheter. Kören grundades 2008

Hjorthagens kammarkör är blandad kör och består av erfarna sångare. I repertoaren finns såväl traditionell som nyskriven körmusik och Hjorthagskyrkan är den främsta scenen. Kören grundades 2016.

Stockholms Gaykör samlar sångintresserade homo-, bi- och transsexuella män som tillsammans vill utvecklas musikaliskt och inom gruppen skapa en egen gruppidentitet. Kören grundades 1982.

Sounding Joy är en blandad gospelkör, men sjunger också annan musik. Som namnet antyder är det glädjen inför musiken som styr repertoar och framträdanden. Kören grundades 1999.

Rösten från det blå är en blandad kör med professionella musiker som med stor inlevelse framför både egna och andras sånger. Kören sjunger inte efter noter utan lär sig på gehör. Kören grundades 2013.

Stockholm

10 december 2019–1 mars 2020. Plan 2. Fri entré

Ett kollektivt skapat textilt konstverk om Stockholm tillverkat i skänkta tyger – dukar, kläder, garner, smycken, knappar med mera.

Arbetstränare och praktikanter i åldrarna 20–63 år inom Demokratipiloterna och Remakebolaget har tillsammans, under konstnärlig handledning av Maria Lohe och Cecilia Norberg, skapat det textila kollektiva konstverket ”Stockholm”.

Kollektivt skapande är viktigt – det främjar hälsa, känsla av sammanhang och är både grupp- och individstärkande.

Verket är skapat i skänkta tyger – dukar, kläder, garner, smycken, knappar med mera. Det ger ytterligare djup till konstverket eftersom materialet bär på minnen från människor som använt tygerna tidigare.

Vi inledde arbetet med inspirationsbesök på Stadsmuseet i maj 2019 och sedan skissade alla det som symboliserar Stockholm för dem – allt från byggnader, hus till tunnelbana, bilar och djur. Därefter fick de sy ihop sina skapelser och konstverket byggdes upp successivt. Slutligen pusslades och syddes allting samman och skapade en färgglad och härlig bonad. Bonaden tog cirka 4 månader att göra klar.

Medverkande (i bokstavordning): Caroline Söderström, Eleftheria Vlachai, Elife Akan, Juliana Papadopoulos, Lena Alzghoul, Madeleine Jimenez, Nitt, Patricia Rodriguez Villouta Morin, Sima Moteeajeb Nahandi, Snezana Ivanovic, Susanna Hamber, Viktoria Johansson, Wafa Hwayzei.

Arkiv: Tidigare utställningar

Uppdaterad