Modern stad 1921–1950

Vi tar en titt på varuhusets utbud, provar hattar och möter expediter i det exklusiva provrummet. Skiss: Tor Cederman.

Här blir stockholmaren storstadsmänniska: möt jazzmusiker och jitterbuggare, varuhusexpediter och normbrytare.

Stockholm börjar likna en riktig storstad med affärsgator, höghus, neonreklam och nöjesliv. Stora varuhus lockar kvinnliga kunder med modernitet och drömmar. Shopping blir det nya nöjet och allt man kan tänka sig finns att köpa under ett och samma tak. Exklusivt Parismode visas upp för de rikaste och i billighetsavdelningen finns alltid något för de mindre köpstarka.

På jazziga uteställen som Nalen och Berns dansar unga människor nya modedanser som chockar äldre generationer. Kvinnorna klipper håret kort, nästan lika kort som sina kjolar, eller sätter på sig långbyxor. Männens ideal är dandyn med ögonsmink och slank figur.

Vi minglar med premiärlejon som Karl Gerhard, Tutta Rolf och Gösta Ekman den äldre. Och där flanerar rådhusrättens notarie Fritiof Englund. Han är hitflyttad från Vänersborg och i sin dagbok hyllar han sin nya vackra hemstad – och alla vackra män som han möter där.

Vi ger oss ut i natten, provar på några danssteg och känner storstadens nattliga lockelser. Utställningsmodell: Susanne Deist.

Uppdaterad