I slutet av 1800-talet flyttar hundratusentals människor från landsbygden till Stockholm. Jordbruket ger inte längre arbete. I stan finns det jobb inom industrin, som tjänstefolk eller i yrken som kontorist och butiksbiträde. Fortfarande finns hantverkaryrken kvar och vi passar på att besöka textilfärgaren i hans lilla verkstad.
Fattiga barn driver runt på gatorna. Prinsessan Eugenie, familjen Sachs och andra förmögna ger en liten del av sitt överflöd för att öppna barnsjukhus och starta skolor för barn med funktionsnedsättningar. Tack vare läkaren Moritz Blumenthal kan Stockholms fattiga spädbarn vägas och få ren mjölk.
Arbetarna organiserar sig i protest mot långa arbetsdagar och hårda villkor. Röster höjs mot orättvisor mellan klasser och kön. Kampen för allmän och lika rösträtt tar fart bland kvinnor och i arbetarrörelsen. Går du med i tåget? ”Ropen skalla – rösträtt åt alla!”
Kliv in bakom fasaden på Münchenbryggeriet och pröva på bryggeriarbeterskornas tunga arbete. Men akta fingrarna! Trasiga flaskor och livsfarliga maskiner är en del av arbetet. Foto: Mattias Ek.