Huvudstaden 1630–1720

Modell av rum med eldslågor på väggarna. Text: Öppnar 27 april.
Den övergivna staden efter pesten. Digital modell: Sepidar Hosseini

Nu ska staden se ståndsmässig ut. I finrummen möts gatuplanerare, myndighetssekreterare och förmögna adelsmän. Men här i Stockholm finns även nödställda, flyktingar och pestoffer.

Stockholm blir landets huvudstad. Många flyttar hit och befolkningen tredubblas på 100 år. Nya myndigheter inrättas för att skapa ordning och reda i den nya stormakten Sverige. De första stadsplanerna ritas, med raka breda gator på både Södermalm och Norrmalm. Passa på att kliva in till en av stadens krukmakare. Här drejar han kannor, muggar och vackra fat till stockholmarnas bord.

Under 1600-talet styr kyrkan stora delar av människornas liv. Brott bestraffas enligt bibeln. Om du stjäl kan du kedjas fast vid skampålen på Stortorget och piskas. Eller mista livet, om du har stulit förut. År 1674 sprids rykten om att häxor för barn till Blåkulla där djävulen har fest. Vittnesmål från barn kan räcka som bevis för att döma dig till döden. Domstolen där kvinnorna döms ligger här i Stadsmuseets byggnad.

Sverige är ständigt i krig. Soldater som slåss och super gör staden osäker. Samtidigt tjänar många i Stockholm på krigen. Allra mest tjänar adeln och i Stockholm byggs ståtliga palats.

Det mest påkostade adelspalatset heter Makalös. Det tillhör familjen de la Gardie och ligger vid Kungsträdgården. Välkommen in och njut av den pråliga inredningen i guld, siden och sammet. Men mitt i allt det vackra hittar du en dödskalle, för att påminna dig om att även du är dödlig.

Året är 1710. Ser du korsen på dörrarna? Då är huset drabbat av pesten. Vi går in i en ödslig stad där tomma fönsterrutor slår i vinden. Pesten drabbar Stockholm hårt. Kungen och andra som har möjlighet lämnar staden. I januari år 1711 ligger en tredjedel av stockholmarna begravda på pestkyrkogårdarna. Skynda dig in på apoteket Markattan och se om du kan hitta något som botar!

Södra stadshuskällaren, är en av 1700-talets populäraste krogar. Den drivs av Madam Jöransson och här sitter några suputer och spelar kort. Här kan du träffa Carl Michael Bellman om du har tur och Maria Christina Kiellström, känd som Ulla Winblad i Bellmans dikter.

Uppdaterad