Salongen

Museet är tillfälligt stängt

Välkommen tillbaka när vi öppnar igen 11 augusti med nya utställningar och program! Aktuell information om museet och situationen kring coronaviruset.

Rum med bokhyllor.

Salongen är Stadsmuseets bibliotek och forskarrum. Här kan du söka svar på frågor om Stockholms historia, samtid och framtid.

Salongen på plan 1 är platsen för dig som vill veta mer om Stockholms historia. Du kan forska på egen hand, ung som gammal, i jobbet eller på fritiden. I vårt referensbibliotek hittar du böcker om Stockholms historia. Du kan utforska kartor och bilder samt få hjälp att hitta i stadens olika arkiv.

I Salongen finns flera sittplatser och du kan ansluta gratis till wi-fi via nätverket Stockholm Public.

Salongen följer museets öppettider. Salongen är bemannad:

Tisdag 14.00–20.00
Onsdag 14.00–17.00
Torsdag 14.00–17.00

Program i Salongen

Staden & vi

Tisdagar 17.00–17.45 med start 1 september. Gratis biljetter bokas via programmets webbsida. Staden & vi

I serien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal och gästföreläsare. Här får du under 20–30 minuter höra om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden. Därefter kan du ställa frågor om du vill.

Föreläsningar och samtal

Torsdagar, 18.00–19.00, start i oktober. Gratis biljetter bokas via museets kalendarium

Ta del av program som på olika sätt knyter an till Stockholms historia och stadens utveckling. Museets personal eller i samarbete med enskilda forskare eller föreningar skapar samtal och reflektion kring olika ämnen. Gemensamt för kvällarna är att vi fångar perspektiven då, nu och sen kring Stockholms kulturhistoria och bebyggelse.

På programmet i höst och vinter står föreläsningar om stadens parker, ruinromantikern Axel Fredrik Cederholm, kvinnliga nätverk förr och nu samt kulturhistorisk klassificering av hus och miljöer. Håll utkik!

Träffa en byggnadsantikvarie

Torsdagar 17.00–18.00, 3 september till 17 december. Gratis

Här får du få veta mer om Stockholm och kan ställa frågor, till exempel:

  • få råd inför ombyggnad och ändring av byggnader och miljöer
  • om kulturhistorisk värdering och klassificering av byggnader och miljöer
  • om Stockholms bebyggelse och stadens utveckling

Frågesport?

Det kanske vore trevligt med återkommande frågesportsprogram om Stockholm i Salongen? Senare i höst planerar vi ett test där du som publik kan få vara med och påverka utformningen. Håll utkik!

Fråga Stadsmuseet

Har du frågor om Stockholm, stadens historia, byggnader och byggnadsvård? Vill du beställa fotografier ur våra samlingar? Du kan du kontakta Fråga Stadsmuseet

Om du forskar om personer som levt och bott i Stockholm rekommenderar vi ett besök på Stadsarkivet på Kungsklippan. Stadsarkivets webbplats

Uppdaterad