Salongen

Museet är tillfälligt stängt

Museet är tills vidare stängt med anledning av covid-19. Alla program är inställda till och med 31 maj. Följ gärna våra digitala visningar! Läs mer om corona och ditt besök

Människor i en sal: vid en stor skärm; läsande på en sittrappa, studerande vid bord.
Foto: Johan Stigholt.

Salongen är Stadsmuseets bibliotek och forskarrum. Här kan du söka svar på frågor om Stockholms historia, samtid och framtid.

Salongen på plan 1 är platsen för dig som vill veta mer om Stockholms historia. Du kan forska på egen hand, ung som gammal, i jobbet eller på fritiden. I vårt referensbibliotek hittar du böcker om Stockholms historia. Du kan utforska kartor och bilder samt få hjälp att hitta i stadens olika arkiv.

I Salongen finns flera sittplatser och du kan ansluta gratis till wi-fi via nätverket Stockholm Public.

Öppettider

Salongen följer museets öppettider och är bemannad:
Tisdag 14.00–20.00 (program 17.00–18.00)
Onsdag 14.00–17.00
Torsdag 14.00–17.00

Salongen är obemannad 21 juni–16 augusti.

Kontakta oss

Har du frågor om Stockholm, stadens historia och byggnader kan du kontakta oss i Salongen. Ring oss på telefonnummer 08-508 316 20 (knappval) på tisdagar, onsdagar och torsdagar 14.00–17.00.

Om det skulle vara så att vi inte svarar när du ringer, så beror det på att det är många besökare i Salongen. Prova därför att ringa oss igen lite senare. 

Du kan även kontakta oss via mejl till Fråga Stadsmuseet 

Program i Salongen

Staden & vi

Inställt: Tisdagar 17.00–17.45. Gratis biljetter bokas via programmets webbsida. Staden & vi

I serien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal och gästföreläsare. Här får du under 20–30 minuter höra om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden. Därefter kan du ställa frågor om du vill.

Föreläsningar och samtal

Inställt: Torsdagar, 18.00–19.00. Gratis biljetter bokas via museets kalendarium

Ta del av program som på olika sätt knyter an till Stockholms historia och stadens utveckling. Museets personal eller i samarbete med enskilda forskare eller föreningar skapar samtal och reflektion kring olika ämnen. Gemensamt för kvällarna är att vi fångar perspektiven då, nu och sen kring Stockholms kulturhistoria och bebyggelse.

På programmet i höst och vinter står föreläsningar om stadens parker, ruinromantikern Axel Fredrik Cederholm, kvinnliga nätverk förr och nu samt kulturhistorisk klassificering av hus och miljöer. Håll utkik!

Träffa en byggnadsantikvarie

Inställt: Torsdagar 17.00–18.00. Gratis, droppa in

Under museets stängning har vi i stället rådgivning per telefon: Fråga en byggnadsantikvarie

Vi ger dig råd om hur du bevarar kulturhistoriska värden vid renovering eller ombyggnad samt förklarar hur klassificeringar går till.

Ska du renovera eller bygga om din fastighet? Då är det viktigt att känna till husets historia, hur den har sett ut och hur den har förändrats och vad den kan ha för kulturhistoria värden och kvaliteter som är värda att ta tillvara på. I Salongen har du möjlighet att rådgöra med Stadsmuseets byggnadsantikvarier.

Är du nyfiken på varför en byggnad, en park eller en bro är klassificerad gul, grön eller blå i stadens kulturhistoriska klassificeringskarta? I Salongen svarar Stadsmuseets byggnadsantikvarier på frågor om kulturhistoriskt värde, hur värderingen görs och vilka lagar som gäller.

Det finns möjlighet till samtal på cirka 15 minuter beroende på antalet besökare i kö.

Om du forskar om personer som levt och bott i Stockholm rekommenderar vi ett besök på Stadsarkivet på Kungsklippan. Stadsarkivets webbplats

Uppdaterad