Nu har vi öppnat

Lördag 27 april öppnade Stadsmuseet vid Slussen igen efter fyra års varsam renovering. I en helt ny utställning får du uppleva Stockholms historia från år 1527 fram till idag.

Stadsmusset vid Slussen. Foto: Mattias Ek.

Ett hus med historia

Huset vid Slussen är sprängfyllt med kultur och historia. Utåt sett gör det inte mycket väsen av sig. Från början vilande i ensamt majestät är det i idag nedsjunket i en förtätad stadsbild. Läs mer om musiebyggnaden

Trapphus och fönster. Foto: Mattias Ek.

Mer plats för besökare, bättre in- och utsikt

Kontor har flyttat ut och givit plats åt utställningar och rum för besökare. Förtäckta fönster har öppnats upp och ger nu magnifik utsikt. Väggar som stängt inne trapphus och delat upp salar har tagits bort. Kom och upplev husets ursprungliga rymd!

Detaljer ur den nya scenografin, tecknade av scenograf Tor Cederman.

Uppdaterad utställning

Stadsmuseet berättar om hela stadens historia från 1520-talet fram till idag. Det är många nya berättelser men också sådana med hög igenkänningsfaktor – till exempel kvinnorna som dömdes för häxkonster på 1670-talet, rysshandeln på Ryssgården, palatset Makalös och 1700-talets krogkultur i Källarstugan – som sätts in i nya perspektiv. Läs mer om den uppdaterade utställningen

Video

Sankt Erik – symbolen för Stockholm

Vi använder en ”levande” version av Sankt Erik i samband med återlanseringen av Stadsmuseet, gestaltad av skådespelaren Christian Arnold. Som en introduktion till museets utställning visas en film med sammanfattning av Stockholms historia där Sankt Erik guidar tittaren i olika tidsepoker.

Sedan 1300-talet har Sankt Erik använts som symbol för Stockholm. Det äldsta kända avtrycket är från 1376, en bild som återfinns i stora drag i den nuvarande symbolen formgiven av Karl-Erik Forsberg 1961.

Uppdaterad