April 2017: Stig Claessons Fogelström-porträtt

Med snabba, grova penseldrag och djärva färger mot en stor vit yta har konstnären fångat Per Anders Fogelströms (1917–1998) karaktär och hans stadiga blick riktad rakt mot åskådaren. Porträttet är målat av konstnären och författaren Stig “Slas” Claesson (1928–2008) och finns i Stadsmuseets konstsamling under inventarienummer SSM 103991.

Stig Claessons porträtt av Per Anders FogelströmStig Claessons porträtt av Per Anders Fogelström.

Fogelström och Claesson var sedan unga år goda vänner. Otaliga är de teckningar Stig Claesson illustrerat Per Anders Fogelströms artiklar och böcker med. De möttes första gången redan när Fogelström var ungdomsledare och söndagsskollärare i Sofia församling och den då 6-årige Stig Claesson var en av eleverna.

Fogelström beskriver i ”En bok om Stockholm” 1978 om sin första kontakt med Stig Claesson:

Det var i kyrkan som vi möttes våren 1934 då jag för en kort tid var söndagsskollärare och Stig min besvärligaste elev, han ställde alltid frågor som jag inte kunde svara på. Men det var nog inte hans fel eller förtjänst att jag snabbt lämnade uppgiften jag kände helt enkelt att jag inte passade för den. Men jag fortsatte att vara ledare i det mera socialt betonade klubbarbetet där vi, några unga män, under några år samlade ett hundratal pojkar till lek, tävlingar och idrott.

Stig Claesson skildrar samma möte i ”Svart asfalt grönt gräs” 2000:

Men hade min mor vetat vad det skulle bli av min sextonårige rödhårige söndagsskollärare hade hon nog tvekat att skicka mig till kyrkan. Han kom att bli en berömd författare och ateist och min vän för livet, en vänskap som min mor, åtminstone till en början, ställde sig tveksam till. Han var också en farlig vän att ha sen när man flyttat till kvarteret Kristallen eller Sunnerdahlska stiftelsen för fattiga arbetare med många barn. Han hade nämligen politiska åsikter som han inte stack under stol med och var det något som ingen fick ha i vårt kvarter var det en politisk åsikt.

De båda blev senare centralfigurer inom Vitabergsklubben som bildades på Per Anders Fogelströms initiativ 1945. Det var en verksamhet för äldre ungdomar fri från religion och politik men öppen för ett kritiskt tänkande och sökande.

Stig Claessons son, Nils Claesson, skriver bland mycket annat om vänskapen mellan hans far och Fogelström i sin bok Blåbärsmaskinen från 2009:

Författaren Per Anders Fogelström var en vän till familjen. Per Anders Fogelström var en av Sveriges mest lästa författare. Hans böcker om Stockholm nådde en miljonpublik. Stig kallade honom för Paff. Paff hade hjälpt Stig många gånger när han haft det svårt. Paff och Stig hade känt varandra sedan Stig var tonåring och Paff ungdomsledare. Precis som Stig rökte Paff många cigaretter om dagen. Han hade ett vitt bakåtkammat hårsvall och dök i regel upp på familjens födelsedager, alltid lika välklädd, alltid med exklusiva chokladaskar och alltid med samma present som förra gången. En kamera. Ofta en kodak Instamatic.

Texten ovanför Stig Claessons signatur nere i konstverkets ena hörn förbryllar mig, där står ”Per Anders Fogelström 76 år 1983”. Det kan vara en felskrivning eller kanske ett skämt vänner emellan. Fogelström fyllde 66 år 1983.

Konstverket har inventarienummer SSM 103991 i Stadsmuseets samling. Det är en gåva till museet från Samfundet St Erik som köpte den från Galleri Färg och Form 2002.

Annette Åström, antikvarie på samlingsenheten

Litteratur

Andersson, Karl-Olof, Per Anders Fogelström: ett liv för litteraturen, freden och miljön : en biografi, Stockholmia, Stockholm, 2012

Höök, Anna, Per Anders Fogelström: en bibliografi, Stockholmia, Stockholm, 2004