Stockholmsberättelser

Vi berättar Stockholms och stockholmarnas historia. Olika datum fungerar som en ingång till berättelserna. Håll utkik när vi lägger till fler datum.

24.11 1957

T-centralens tunnelbanestation invigs. Tunnelbanan som är den livsviktiga transportmedlet för hundratusentals stockholmare varje dag. Du kan ta tunnelbanan till Slussen för att besöka oss eller så kan du läsa mer och se på bilder i digitala Stadsmuseet.

22.11 1833

Den 22 november 1833 uppkallas dalkullan Carin Ersdotter till Kungliga poliskammaren. Hennes brott? Hon är för vacker! Gatorna kring Stortorget i Gamla stan där hon står och säljer sin mjölk täpps igen av skaror av beundrare.

Kvinnoliv i Stockholm och Dalarna är temat för Samtal om staden den 21 november. Professor Anna Götlind utgår från sin nyskrivna bok ”Förbindelser” om fem kvinnor som arbetsvandrar mellan Leksand i Dalarna och Gamla stan i Stockholm. Läs mer.

2.6 1629

Kirstinn Larsdåtter döms till förvisning från staden efter att ha stulit en guldring, en klänning, en tygstycke och en kappa. Om hon kom tillbaka skulle hon dömas till döden. Du kan läsa om hennes öde i Stockholmskällan.