Insamling av meddelanden och minnessaker

Foto: Mattias Ek.

Efter terrordådet fredagen den 7 april i centrala Stockholm har många människor kommit till platsen för att på olika sätt dela med sig av minnen och tankar. Folk har även lämnat mängder av föremål.

I samband med att Stockholms stads trafikkontor återställer gatumiljön efter påskhelgen kommer Stadsmuseet att samla in ett urval av alla föremål och meddelanden, som handskrivna notis-lappar, barns teckningar och ljuslyktor.

Museets konservatorer och föremålsantikvarier kommer att ta hand om materialet och därefter förs de in i museets samlingar. De sparas för eftervärlden, men kan förstås också komma att ställas ut.

Spånskivan med hälsningar, som tillsvidare ersätter fönsterglaset vid Åhléns entré, kommer troligen senare att ställas ut på Kulturhuset Stadsteatern, för att därefter flyttas till museisamlingarna.

Stadsmuseet har även fotodokumenterat platsen och bilder kommer att publiceras i Digitala Stadsmuseet.

Dokumentation 14.53

Tillsammans med Stockholms läns museum bjuder Stadsmuseet även in människor att dela med sig av upplevelser kring dådet. Sajten där man kan lägga upp bilder och berättelser är uppkallad efter klockslaget då larmet kom. dokumentation1453.tumblr.com