Stadsmuseet och Nobel Center

Tullhuset på Blasieholmen omkring 1900. Fotograf okänd.

Stadsmuseet ser negativt på det nu aktuella detaljplaneförslaget för Nobel Center vid Blasieholmshamnen, men positivt på att ett Nobel Center skapas i Stockholm.

Hela miljön på den så kallade Sillhovstomten med kajen på Blasieholmen och de bevarade byggnaderna kokhuset från 1832, tullhuset från 1876 och magasinsbyggnaderna från 1910 är viktiga för förståelsen av Stockholm som sjöfartsstad, handelsstad och huvudstad. Miljön utgör en småskalig verksamhetsmiljö som berikar stadslivet och bidrar till den historiska kontinuiteten med avläsbara årsringar och mångfald av verksamheter i staden.

Tullhusets norra fasad med tidstypiska rundbågar och putsomfattningar vid fönster och dörrar. Foto: Ingrid Johansson

Området är också en av få miljöer där innerstadens täta bebyggelse så nära samspelar med den äldre hamnverksamheten. Nationalmuseum har stort arkitektur- och byggnadshistoriskt värde och representerar dels 1800-talets omfattande byggande av institutioner av olika slag, men också Stockholms framväxt till en modern huvudstad. Hela Blasieholmen ligger inom fornlämning 103 där kulturlager och bebyggelselämningar från medeltid och senare kan påträffas.

Varuskjulen från 1910 har i huvudsak kvar sin ursprungliga utformning. Foto: Ingrid JohanssonVaruskjulen från 1910 har i huvudsak kvar sin ursprungliga utformning. Foto: Ingrid Johansson

Den nu föreslagna byggnaden för ett Nobel Center är betydligt högre än den traditionella stenstaden och högre än Nationalmuseum. Höjden och den stora volymen innebär att byggnaden blir väl synlig från alla vypunkter i staden och kommer att dominera närmiljön och intrycket av Blasieholmsudden. Planen förutsätter rivning av tullhuset och de två magasinsbyggnaderna. Nybyggnaden medför ett mycket stort och djup schakt under grundvattennivå vilket kan innebära, förutom att fornlämningar tas bort, en risk för omkringliggande byggnader och fornlämningsskikt i influensområdet.

Sammantaget medför detaljplanerförslaget för Nobel Center stora kulturhistoriska förluster och påverkan på stadsrummet och stadsbilden blir alltför stor. Stadsmuseet föreslår att detaljplanerförslaget avstyrks. Stadsmuseet ser dock positivt på att ett Nobel Center skapas i Stockholm.

Remissvar

Läs hela remissvaret här

Byggnadshistorisk förundersökning av Blasieholmsudden. Stadsmuseet (2011)

Sidan publicerades 2015-04-01