Lysande skylt och Stockholms skyltpris 2015

Eko Wera på Odengatan 92 tilldelas för sin klassiska ljusreklam priset Lysande skylt 2015. Bistro Bananas på Skånegatan 47 tilldelas Stockholms skyltpris 2015 för bästa ljusreklam som satts upp under det senaste året.

Priserna delades ut 19 november vid en ceremoni på Medeltidsmuseet.

Hälsokostbutiken Eko Wera har årets Lysande skylt

Foto: Ingrid Johansson/Stadsmuseet

Klassisk ljusreklam belönas. I Stadsmuseets tävling Lysande skylt 2015 har stockholmarna röstat fram Eko Wera på Odengatan 92 som klar vinnare.

Juryns motivering: ”Genom ett sinnrikt bokstavsbyte bidrar den gamla 50-talsklassikern i röd och grön neon fortfarande till Odengatans kvällsmagi. Sko Wera blev Eko Wera när butikens utbud ändrades från foträt för foten till nyttigt för magen. Skylten är ett lysande exempel på hållbart återbruk.”

På 1950-talet flyttade en skoaffär in i bottenvåningen på Odengatan 92. Två skyltar, en på fasaden samt en dubbelsidig ljuslåda med namnet ”Sko Wera” sattes då upp. År 2013 stängde skobutiken och ersattes av en hälsokostbutik som för skyltens skull tog namnet ”Eko Wera”. Skyltföretaget Clarex fick då i uppdrag att ta fram och montera nya original för bokstaven ”E” i samma teckensnitt och kulör som ursprungsskylten.

Stockholms skyltpris tillfaller i år bistro Bananas

Foto: Janne Spovér

Ljusreklamförbundets utmärkelse Stockholms skyltpris 2015 tilldelas bistro Bananas på Skånegatan 47 och skyltleverantören Skyltgruppen AB. Designen är utförd av Fellow Designers AB och arkitekt är Uglycute.

”Avväpnande enkelt och ledigt återknyter de gula slingorna för bistro Bananas på Södermalm till neonkonstens lekfulla ungdom.”

Till Stockholms skyltpris kan nomineras en inom Stockholms stads gräns fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning, placerad utomhus och med verkan i stadsrummet och den offentliga miljön.