Vinnare av Lysande skylt 2017: Åhléns tidkula

Ett stort grattis till Åhléns vid Skanstull! Foto: Mattias Ek.

I Stadsmuseets tävling Lysande skylt har stockholmarna för sjunde och sista året röstat fram sin favorit. År 2017 är Åhléns tidkula, Ringvägen 100, klar vinnare.

Ett stort tack till alla som deltagit i röstningen! Priset delades ut vid en ceremoni 21 november 2017 på Stadsarkivet.

Juryns motivering:

”Åhléns tidkula lyser sedan nyårsafton 1942 upp Skanstull. Den drar blickarna till sig med lysande urtavlor och en neonröd 4,5 meter bred ljusring, toppad med en dalahäst. I december fyller tidkulan 75 år.”

Postorderfirman Åhlén & Holm etablerade sig i kvarteret Åkern år 1915. Under de följande decennierna byggdes det om och till, kontorslokaler och försäljningslokaler tillkom. Detaljförsäljningen började 1931 och varuhuset öppnade 1942.

De nominerade

De nominerade år 2017 var Ringdahls optik på Fleminggatan 36, Åhléns vid Skanstull och Sibyllans kaffehandel på Sibyllegatan 35. 31 oktober–16 november kunde stockholmarna rösta fram sin favoritskylt bland de nominerade bidragen här på webben eller på plats i utställningen Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4.

Om årets tema, butiksskyltar

På 1930-talet kom det stora genombrottet för neonskyltar, tidens allra flashigaste modernitet. Nu kunde de lysande rören göras i flera olika färger, från början fanns endast rött och blått. Skyltarna blev också billigare att tillverka. Med neonskyltar marknadsförde sig många företag effektivt och syntes i gatubilden.

En särskild kategori skyltar är ”hantverksskyltarna” som med en symbol annonserar verksamheten, som glasögon i årets nominerade skylt för Ringdahls optik. De två andra nominerade skyltarnas symbolik är mer subtil. Sibyllans kaffehandels bambulika bokstäver i ordet TEHANDEL syftar på te som en exotisk produkt från Asien. Åhléns tidkula pryds i toppen av en dalahäst som symboliskt visar att varuhuset har sina rötter i postorderföretaget Åhlén & Holm i Insjön i Dalarna.

Sista Lysande skylt

Med 2017 års Lysande skylt avslutas tävlingen och Stadsmuseet räcker över stafettpinnen till alla de stockholmare som tycker om kvällsstadens ljus och vill att kulturvärdena lever vidare.

Sedan år 2011 har Stadsmuseet i Stockholm verkat för att uppmärksamma värdet av att bevara och vårda lysande skyltar, eftersom de inte har ett skydd i formell mening. Det är helt upp till skyltarnas ägare om de får lysa och sitta kvar. Genom tävlingen Lysande skylt har såväl företag som allmänhet uppmärksammats på skyltarnas kulturhistoriska värde i stadsmiljön. Goda exempel på både form och vård har lyfts fram och stockholmarna har engagerats genom årliga omröstningar.

Vi vill tacka alla som röstat, vårdat, debatterat och älskat stadens skyltar under tävlingsåren och visat engagemang i frågan. Själva går vi vidare med att lyfta fram andra värden bland Stockholms byggnader och miljöer som inte är skyddade men ändå är väl värda att bevara för framtiden. Har du förslag på vad vi på Stadsmuseet kan sätta fokus på framöver är du välkommen att mejla oss på stadsmuseet@stockholm.se

Läs mer om Lysande skylt och tidigare vinnare