Lysande skylt 2016

Foto: Mattias Ek

Biograf Fontänen på Vällingby torg tilldelas för sin klassiska ljusreklam priset Lysande skylt 2016. Ett stort grattis!

Stadsmuseet har för sjätte året i rad låtit stockholmarna rösta fram vinnaren av utmärkelsen Lysande skylt. År 2016 års pris till Fontänen delades ut vid en ceremoni 10 november.

Juryns motivering:

”Guldgult och vitt lyser Fontänen sedan 1956. Då Fontänen invigdes var ljusskyltens design modern, med skrivstil och bokstäverna o n t ä n e och n djärvt uppdragna till samma höjd som F. Biografen är sedan 2001 ett av Stockholms byggnadsminnen. I år fyller Fontänen 60.”

Biograf Fontänen ritades av arkitektkontoret Backström & Reinius och öppnade 1956. Det är en fristående byggnad som ligger i en sluttning mot Vällingbyplan. Fasaden är hållen i gult och guld. Svart glasmosaik ramar in entrédörrarna.

Se fler bilder av Fontänen i Digitala Stadsmuseet

De nominerade till Lysande skylt 2016 var biograferna Fontänen, Park och Victoria.

Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder, tar emot priset Lysande skylt 2016. – Jag är jätteglad, framförallt över det goda samarbetet som vi haft med Stadsmuseet i och med renoveringen av biografen och skylten!

Årets tema: biografskyltar

Neonskyltarnas stora genombrott kom på 1930-talet och stod för modernitet. Biograferna insåg tidigt reklamverkan med de starkt lysande neonskyltarna. Utvecklingen med alltfler biografer medförde att neonskyltar som annonserar biograferna blev ett välkänt och uppskattat inslag i gatubilden. 1943 fanns inte mindre än 110 biografer i Stockholm, de flesta med lysande neonskyltar. Lysande skylt vill med årets tema biografskyltar uppmärksamma detta kulturarv och framförallt slå ett slag för de få kvarvarande singelbiograferna med sina individuella och vackra neonskyltar.

Mer om Lysande skylt

Läs om utmärkelsen, tidigare vinnare och hämta inventering av stadens neonskyltar

Stockholms skyltpris

Vinnaren av utmärkelsen Stockholms skyltpris 2016 meddelas på Ljusreklamförbundets webb