Stadsmuseets byggnad är stängd för ombyggnad

Stadsmuseet har stängt för renovering och öppnar åter 1 september 2018 med en ny permanent utställning med fokus på stockholmsberättelser.

– Vi ser fram emot att Stadsmuseet kommer att bli platsen för stockholmarnas berättelser igår – idag – i morgon, säger Stadsmuseets chef Ann-Charlotte Backlund. Nya utställningslokaler innebär att många föremål som aldrig tidigare har kunnat visas, nu kommer att ställas ut. Stockholms historia är ett äventyr och du kommer att få uppleva den på nya sätt!

Stadsmuseet börjar i 1500-talets stad och slutar i nutiden. I magasinen och arkiven finns tusentals föremål och dokument som väntar på att få berätta sina historier: vaxdockor, arkeologiska fynd, fotografier, stolar, dörrar, skulpturer, märkliga manicker, målningar, kakelugnar och mycket mycket mer. Stadsarkivet bidrar med brev, kartor, ritningar och andra dokument som speglar stadens utveckling. I ett mediarum kommer bilder, filmer, animationer och möten med historiska personer att ta med dig på en hisnande resa genom huvudstadens historia. Och staden före 1500-talet, vart tog den vägen? Jo, den historien berättas naturligtvis på Medeltidsmuseet.

I samband med att museet stänger för renovering satsar staden 25 miljoner kronor på den nya permanenta utställningen om Stockholms historia. Fastighetskontoret ansvarar för renoveringen av själva byggnaden och beräknar bli klara våren 2018. Därefter kommer Stadsmuseet att bygga den nya stockholmshistoriska utställningen. Vi slår åter upp portarna för dig som besökare 1 september 2018.

Läs mer om renoveringen på fastighetskontorets webb.

Under stängningen dyker Stadsmuseet upp i andra museer, Faktarummet flyttar in hos Stadsarkivet och vi tittar lite extra på Farsta och Östberga. Dessutom har vi vårt största stadsvandringsprogram någonsin!