Ett makalöst palats

Location, location, location! På 1630-talet, liksom idag, var det jätteviktigt. Hör Åsa Mähring på Stadsmuseet i Stockholm berätta om palatset Makalös som låg i Kungsträdgården!

I nuvarande Kungsträdgården, alldeles vid Strömmen, byggdes i början av den svenska stormaktstiden det kanske mest överdådiga privata palatset av alla. Ett palats som i sin storslagenhet och prakt skulle visa byggherrens ställning, makt och rikedom. Inte minst placeringen mitt emot det kungliga slottet gav skyhög status. Jakob Pontusson De la Gardie var militär till yrket men också guvernör, riksråd, riksmarsk, greve och friherre. Han stod nära kungahuset, hans mamma var oäkta barn till Johan III. En av hans söner, Magnus, skulle komma att gifta sig med en prinsessa.

Palatset stod färdigt 1642 men man vet inte när familjen flyttade in. Av stockholmarna döptes palatset till Makalös. Och vilket makalöst palats det var! Fem våningar högt med ett fyrkantigt torn i varje hörn. Otaliga fönster. Mellan tornen, längs bottenplan, gick arkader med kolonner, inspirerat av Venedigs palats. Taket var ett högt och brant sadeltak helt klätt i koppar. Allra högst upp fanns en öppen takaltan med ett litet lusthus. Det som framförallt gjorde Makalös till något alldeles extra var mängden av utsmyckningar, det fanns utsmyckningar överallt!

Tack vare kontrakt och beskrivningar från tiden, samt kopparstick, kan vi idag fastställa de olika typerna av utsmyckningar och dess placeringar. Det var mängder av gudar, sjöväsen, drakar, lejonhuvuden, skrämmande figurer, vapen och kvinnofigurer som smyckade Makalös.

I Stadsmuseets samlingar finns många fragment av utsmyckningarna bevarade. Inte minst en fantasieggande vattenränna i järnplåt i form av en drake.

I nästa kortfilm berättar vi mer om vad som hände med detta makalösa palats!

Åsa Mähring

Källor

Göran Axel-Nilsson: ”Makalös. Fältherren greve Jakob De la Gardies hus i Stockholm”, Stockholmsmonografier 1984.

Bo Wingren: ”Gamla ting i nya hus”, artikel i Sankt Eriks årsbok 1977.