Arkeologivandring kring Slussen

En grupp människor står vid en slusskonstruktion där vatten forsar ned.
Polhemsslussen öppnades 1755 efter nära 50 år av diskussioner och utredningar. Målning av Anders Holm, 1780.
Öppettid
Söndag 29 april

Guide: Marit Holgersson

100 kronor
Biljetterna släpps 16 januari

Köp biljett

Slussen

Samlingsplats står på biljetten

Hör om vad man hittat på olika platser i området och vad fynden berättar om Stockholms historia.

Som en följd av ombyggnationen av Slussenområdet pågår just nu den största arkeologiska utgrävningen som gjorts i svensk stadsmiljö.

Redan efter tre års utgrävningar har vi helt ny kunskap om Stockholms historia. Bland fynden finns bland annat tonvis med djurben, skärvor av exklusivt glas och persisk keramik från 900-talet. Ur kulturlagren stiger en doft av både furugolv och gödsel. Vilka människor har levt och verkat här? Vi berättar vilka tolkningar man kan göra av fynden och hur arkeologerna arbetar.

Turen avslutas med ett besök i Svartbrödraklostrets källare i Gamla stan.

Vandringar vintern/våren 2018

Söndag 25 februari 14.00–15.30
Söndag 29 april 14.00–15.30
Söndag 27 maj 14.00–15.30

Vi går inte ned i själva utgrävningsområdet, men på grund av kullerstenar och trappor utan ramp är visningen inte tillgänglig för personer med barnvagn eller rullstol.

Se fynden i utställning

En förgylld silversked med madonnafigur på skaftet grävdes upp vid Skeppsbron på 1930-talet. Till höger den brända delen av en liknande sked som hittades hösten 2014 vid Slussen. Föremålen är daterade till runt 1500-talet.

På Medeltidsmuseet kan du se många av fynden i utställningen ”Slussen under ytan”. Utställningen berättar om Slussens historia och arkeologi. Slussen under ytan

Välj och vraka bland vinterns program!