Skulpturvandring i Västertorp

Kvarteret Störtloppet. Foto: Göran H Fredriksson, 2002.
Öppettid
Torsdag 22 februari

100 kronor
Biljetterna släpps 16 januari

Köp biljett

Västertorp

Samlingsplats står på biljetten

Stadsdelen hade höga ambitioner redan från start. Genom lokalt engagemang och privata donationer skapades en plats för offentlig konst, en utveckling som fortsätter än idag.

I slutet av 1940 talet började förorten Västertorp att byggas. Den skulle gestalta den nya moderna stadsdelen med bostäder och grönska, affärer, skolor och lekplatser. Inte minst viktig blev en stor satsning på konst som gjordes av Hägerstens kulturella förening, med pengar från en konstintresserad byggentreprenör.

Vandringen börjar vid Allan Runefelts ”Gubben med geten” alldeles utanför tunnelbanan. Många dåtida svenska – manliga – konstnärer finns representerade och skulpturerna står på torget, i trappor, på gårdar och i Parkleken.

I senare tid har fler konstverk tillkommit, inte minst Pye Engströms ”Efter badet” utanför Västertorpsbadet, där man kan sätta sig i knät på Mao Tse Tung.

Några av platserna vi stannar till vid är Västertorps centrum, parkleken Lugnet och Västertorps sim- och idrottshall.

Guide: Hans Öjmyr, chef för Stadsmuseets enhet Samlingar kunskapsuppbyggnad

Vandringar vintern/våren 2018

Torsdag 22 februari 18.00–19.30
Tisdag 8 maj 18.00–19.30

Det går bra att ta sig fram med barnvagn eller rullstol.

Välj och vraka bland vinterns program!